IS kehilangan...

IS kehilangan kawasan kepada pejuang Kurdish

BEIRUT, 31 Mei – Pejuang pimpinan Kurdish yang disokong AS telah merampas sebahagian kawasan dari kumpulan IS di Syria, menurut pemerhati hari ini, apabila kumpulan jihad itu diserang di kubu Fallujah mereka di kejiranan Iraq.

Tentera Demokratik Syria, yang mengawal wilayah di sepanjang sempadan Turki, melancarkan satu gerakan dari arah selatan menuju kubu kuat IS di Raqa minggu lepas, menawan beberapa kampung di utara wilayah Raqa.

“Pihak SDF telah menawan 12 kampung… barat laut Raqa dalam masa 36 jam lepas,” Ketua Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria, Rami Abdel Rahman memberitahu AFP.

Abdel Rahman berkata bahawa kampung-kampung itu terletak 80 kilometer (50 batu) atau lebih daripada kawasan Raqa, namun ibu negeri penjihad di Syria itu bukanlah matlamat setakat ini.

Dia berkata sasaran bagi serangan itu adalah bandar Tabqa dan empangan bersebelahannya di Sungai Eupharates, yang terletak kira-kira 40 kilometer (25 batu) di hulu.

Pihak IS kehilangan 18 pejuang dalam pertempuran kelmarin, membawa jumlah korban jiwa pihak mereka kepada 79 orang sejak serangan bermula pada 24 Mei, katanya.

Dalam kalangan yang terkorban adalah 24 pejuang kanak-kanak dari program rekrut IS “Anak Harimau Khalifah”.

Pihak Pemerhati bagaimanapun tidak mempunyai maklumat mengenai korban jiwa pihak SDF atau sebarang kematian orang awam.

Pihak Amerika Syarikat telah mengabaikan protes marah daripada sekutu NATO mereka Turki untuk menyokong SDF, satu pakatan Kurdish dan pejuang Arab yang mereka anggap sebagai tentera paling efektif di darat menentang IS di Syria.

Ia telah mengerahkan lebih daripada 200 kakitangan tentera khas untuk bekerjasama bersama.

Ankara menganggap pakatan komponen yang paling berkuasa itu, Unit Perlindungan Rakyat Kurdish (YPG) sebagai cabang pemberontak Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang telah memperjuangkan pemberontakan tiga dekad terhadap tentera Turki.

Menteri Luar Mevlut Cavusoglu berkata pada Ahad bahawa Ankara sudah sedia untuk bergabung tenaga dengan Washington bagi operasi khas dalam Syria dengan syarat ia tidak melibatkan pihak YPG. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA