IS lebih baha...

IS lebih bahaya daripada Al-Qaeda

ASPEN, Colorado, 23 Julai – Usaha kumpulan Negara Islam (IS) untuk memberi inspirasi kepada rakyat Amerika bermasalah kepada keganasan telah menjadi ancaman lebih ganas kepada Amerika Syarikat (AS) daripada serangan luar oleh al-Qaeda, kata pengarah FBI hari ini.

Pengarah FBI James Comey memberitahu para hadirin pada Forum Keselamatan Aspen bahawa Kumpulan IS, yang telah mengisytiharkan khalifah di beberapa bahagian Syria dan Iraq telah mempengaruhi bilangan besar rakyat Amerika tetapi tidak dikenali, menerusi kempen setahun di media sosial yang menggesa orang Islam yang tidak boleh pergi ke Timur Tengah supaya ‘membunuh di mana kamu berada’.

Twitter mengendali gabungan dengan kumpulan itu mempunyai lebih 21,000 pengikut berbahasa Inggeris di seluruh dunia, katanya, beribu-ribu yang mungkin penduduk AS.

FBI telah menangkap bilangan besar mereka dalam tempoh lapan minggu lalu yang telah menjadi radikal, kata Comey, tanpa menyatakan bilangan . Agensi

itu. Dia mengulangi pendedahan sebelumnya, tanpa mengulas lebih lanjut lagi, bahawa beberapa orang yang ditangkap yang merancang serangan berkaitan cuti Empat Julai. Biro itu mempunyai beratus-ratus penyiasatan yang belum selesai ke atas kes-kes seumpama itu di seluruh negara.

Comey berkata terlalu awal untuk menyatakan bagaimana Muhammad Youssef Abdulazeez, lelaki bersenjata Chattanooga yang membunuh lima orang tentera AS minggu lalu, menjadi radikal.

Anggota keluarga Abdulazezz berkata dia mempunyai sejarah mengambil dadah dan kemurungan. Comey menyatakan bahawa ‘orang yang cuba didatangi oleh kumpulan IS adalah orang yang tidak pernah digunakan oleh al-Qaeda sebagai pengendali, kerana mereka kerap tidak stabil, bermasalah dan mengambil dadah.” – Agensi