IS tawan semula timur Syria

BEIRUT, 12 Nov – Kumpulan Islamic State (IS) menawan semula Albu Kamal di timur Syria semalam selepas pertempuran sengit untuk menyelamatkan kubu bandar terakhir kumpulan ‘khalifahnya” yang menuju kejatuhan.

Kebangkitan semula para pemberontak muncul apabila AS dan Rusia mengeluarkan kenyataan presiden bersama yang mengejutkan yang menyatakan ‘tidak ada penyelesaian ketenteraan’ bagi perang Syria yang telah memasuki tahun ke enam.

Kedua-dua negara telah lama disokong oleh pihak-pihak bertentangan di Syria, tetapi Kremlin semalam berkata Presiden AS Donald Trump dan Presiden Rusia Vladimir Putin telah membuat kemajuan pada mesyuarat singkat ketika menghadiri sidang mesyuarat di Vietnam.

Trump dan Putin juga ‘mengesahkan keazaman mereka untuk menumpaskan ISIS, nama alternatif bagi IS.

Kumpulan pemisah itu menyerang kawasan-kawasan wilayah di Syria dan Iraq pada tahun 2014, namun pemerintahan ‘khalifah’ sendirinya sejak itu telah menjadi lemah dengan hanya menguasai sebuah kawasan di sepanjang sempadan antara kedua-dua negara.

Gambar fail pada 9 November 2017 menunjukkan kenderaan tentera di bandar Al Bukamal, yang merupakan kubu kuat IS terakhir di timur Syria. Kumpulan IS menawan semula Al Bukamal di timur Syria semalam selepas pertempuran sengit untuk menyelamatkan kubu bandar terakhir kumpulan ‘khalifahnya’ yang menuju kepada kejatuhan. – Xinhua

Di situ IS memberikan pembelaan sengit terutamanya bagi bandar sempadan penting Syria, iaitu Al Bukamal, menurut kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia.

Pasukan rejim Syria dan militia bersekutu dari Lubnan, Iraq dan Iran menyerang Al Bukamal Khamis lalu tetapi bandar itu jatuh semula ke tangan IS dua hari lalu selepas siri-siri serangan balas dan serbuan IS.

“IS menawan semula Al Bukamal sepenuhnya dan pasukan rejim dan militia bersekutu kini berada antara satu hingga dua kilometer dari had bandar itu,” kata Rami Abdel Rahman, ketua badan pemerhati yang beribu-pejabat di Britain. Badan itu juga melaporkan 26 orang awam terbunuh, termasuklah sembilan orang kanak-kanak, sejak malam Jumaat lalu dalam bedilan meriam oleh pasukan rejim dan serangan udara Rusia yang mengenai kampung-kampung dan khemah-khemah bagi mereka yang berpindah tempat akibat pertempuran di Albu Kamal. – AFP