Israel dakwa ...

Israel dakwa Palestin lancar roket

BAITULMUQADDIS, 23 Nov (AFP) – Sebuah roket yang dilancarkan pejuang Palestin dari Gaza jatuh di kawasan lapang di selatan Israel pagi ini, menurut tentera Israel dalam satu kenyataan.

“Tiada kecederaan dilaporkan,” menurut pihak tentera.

Seorang jurucakap wanita tentera Israel memberitahu AFP siren serangan udara tidak dibunyikan kerana roket itu menuju kawasan yang tiada penduduk.

Kumpulan Sunni yang mempunyai kaitan dengan kumpulan Negara Islam berkata mereka berada di sebalik serangan roket baru-baru ini dari wilayah Palestin, tetapi Israel menuduh Hamas sebagai bertanggungjawab terhadap semua insiden tersebut.

Kumpulan Hamas berjuang untuk Gaza dan telah memerangi Israel tiga kali sejak 2008, termasuk konflik musim panas yang mengakibatkan lebih 100,000 orang kehilangan tempat tinggal dan membunuh lebih daripada 2,200.

Serangan muncul hari ini selepas gelombang dua bulan terhadap serangan Palestin ke atas orang awam Israel dan pasukan keselamatan di Tebing Barat dan Israel, disertai dengan rusuhan mingguan di sempadan Gaza yang sering mengakibatkan kemalangan jiwa warga Palestin.

ARTIKEL YANG SAMA