Israel hantar...

Israel hantar balik aktivis wanita berjuang bagi Gaza

BAITULMUQADDIS, 7 Okt – Israel telah menghantar semua namun seorang daripada sekumpulan aktivis wanita masih ditahan, yang cuba untuk memecahkan sekatan berdekad lamanya ke atas Semenanjung Gaza menggunakan bot, menurut kementerian dalam negeri hari ini.

Jurucakap kementerian berkata aktivis terakhir akan meninggalkan negara itu pada hari yang sama nanti.

Seramai 13 wanita, termasuk penerima anugerah Nobel Peace, Mairead Maguire dari Utara Ireland, telah ditahan pada Rabu selepas kapal pelayaran mereka dihentikan sekitar 35 nautika batu luar pantai Gaza.

Bot itu telah dialihkan ke pelabuhan Ashdod Israel, kira-kira 30km utara wilayah Palestin, dan wanita berkenaan ditahan sebelum dideportasi.

“Kesemua penumpang bot telah meninggalkan Israel kecuali seorang wanita yang akan terbang ke Oslo petang ini,” kata jurucakap kementerian dalam negeri, Sabin Haddad memberitahu AFP.

Digelar ‘Women’s Boat to Gaza’, bot itu adalah sebahagian daripada Gabungan Flotila Kebebasan yang terdiri daripada aktivis pro-Palestin yang sering menentang sekatan Israel ke atas Gaza.

Satu operasi pada 2010 telah bertukar menjadi pertumpahan darah apabila komando Israel membunuh 10 aktivis Turki dalam satu serbuan ke atas sebuah flotila, membawa kepada perpisahan hubungan diplomatik enam tahun antara kedua-dua buah negara. – AFP