Israel serbu ...

Israel serbu stesen radio Palestin

BAITULMAQDIS, 3 Nov (AFP) – Tentera Israel hari ini menyerbu dan menutup stesen radio Palestin, merampas peralatan dan menyebabkan kerosakan yang ketara, selepas tentera menuduhnya sebagai melakukan serangan keraian ke atas Israel.

Berpuluh-puluh tentera merempuh masuk ke dalam pejabat stesen Al-Hurria di Hebron di Tebing Barat yang diduduki pagi ini, pengarah eksekutif stesen itu berkata, dalam sebuah video yang disiarkan dalam talian.

Pihak tentera berkata stesen yang membuat liputan mengenai “memuliakan serangan terhadap Israel” itu di tutup.

Pengarah Al-Hurria, Ayman al-Qawasmi, berkata askar menghampiri bangunan sekitar 2:00 pagi (0000 GMT).

“Kami menyangka ia adalah berkaitan dengan kempen tangkapan tetapi terkejut melihat mereka menyasarkan premis radio,” kata beliau.

Seorang wartawan Palestin yang bekerja dengan stesen radio tempatan Al-Hurria, memeriksa kerosakan yang disebabkan oleh serbuan tentera Israel semalam. – AFP
Seorang wartawan Palestin yang bekerja dengan stesen radio tempatan Al-Hurria, memeriksa kerosakan yang disebabkan oleh serbuan tentera Israel semalam. – AFP

“Malangnya mereka memusnahkan segala-galanya di dalam bangunan dan merampas peralatan penyiaran, mikrofon.”

Kesatuan Wartawan Palestin berkata pihaknya telah dimaklumkan ia akan ditutup sehingga April, membuat keputusan sebagai daripada perbuatan kejam ‘jenayah mengerikan yang mencerminkan kekejaman Israel, jenayah, mentaliti pengganas terhadap media Palestin.”

Tentera Israel berkata hasutan media merupakan faktor utama dalam “gangguan, menggalakkan dan terjadinya perilaku terhadap keganasan baru-baru ini”. Tentera berkata stesen ini, “menggalakkan serangan tikaman, rusuhan ganas dan laporan palsu dan tuntutan berniat jahat pasukan keselamatan dan penculikan rakyat Palestin untuk mencetuskan keganasan.”