Israel tarik ...

Israel tarik sekatan umur jemaah di Masjid Al-Aqsa

BAITULMAQDIS, 23 Okt – Polis Israel berkata mereka telah menarik balik sekatan umur bagi jemaah yang melakukan solat Jumaat di kawasan masjid Al-Aqsa hari ini, buat kali pertama dalam minggu ini.

Sekatan ke atas jemaah lelaki telah dikenakan pada hari Jumaat sejak pertengahan September apabila pertempuran berulang antara penunjuk perasaan Palestin dan polis Israel meletus di tapak pertemuan itu.

“Buat masa ini, tiada had umur kemasukan jemaah,” kata seorang jurucakap polis dalam satu kenyataan.

Sekatan yang telah dimaksudkan hanya lelaki berumur 40, 45, atau 50 tahun, bergantung kepada keputusan yang diambil bagi kebenaran memasuki kawasan masjid di timur Baitulmaqdis yang merupakan tapak suci ketiga orang Islam.

Sekatan ini telah dikenakan oleh Israel semasa perang selama enam hari pada 1967, dan kemudian dilaratkan ke dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf di peringkat antarabangsa, dan pada masa ini diuruskan oleh Yayasan Islam di bawah naungan Jordan. Walau bagaimanapun akses kemasukan dikawal oleh tentera Israel. Sekatan ini juga dikenakan di tapak suci bagi orang Yahudi yang dipanggil Temple Mount. – AFP