Istana Jepun ...

Istana Jepun nafi Akihito turun takhta

TOKYO, 14 Julai – Maharaja Jepun Akihito belum ada rancangan untuk turun dari takhta, tegas kenyataan istana diraja itu, menafikan laporan-laporan mengatakan maharaja yang kini berusia 82 tahun itu ingin turun dari takhtanya, dalam sesuatu yang langkah luar biasa bagi lebih 2,600 tahun keturunan raja. Penubuhan negara itu menjadi huru-hara selepas penyiar awam NHK memetik sumber-sumber dari istana mengatakan Akihito ingin menyerahkan takhta kepada anaknya.

Sebarang penurunan takhta seumpamanya, pertama kali dalam 200 tahun akan menjadi kejutan besar kepada negara di mana keluarga diraja yang dihormati itu simbol kestabilan dan kesinambungan.

Para pemerhati berkata NHK dan Kyodo News, yang secara berasingan menyiarkan laporan itu, sepatutnya lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan cerita seumpama itu, dan perlu mempunyai sumber yang lebih kuat. Namun Agensi Istana Diraja, badan kerajaan yang mengendalikan hal ehwal diraja, mengatakan penafian mutlak.

“Ia adalah tidak benar,” Naib Pengawas Kenamaan Shinichiro Yamamoto memberitahu para pemberita pada lewat kelmarin.

Maharaja “telah sekian lama menahan dirinya daripada membincangkan isu-isu sistematik di luar pertimbangan bagi kedudukan perlembagaan Baginda,” ujarnya kepada para pemberita.

Bagaimanapun Perdana Menteri, Shinzo Abe menolak untuk memberi sebarang ulasan, mengisyaratkan terhadap sensitiviti perkara tersebut, begitu juga Yoshihide Suga, jurucakap tertinggi kerajaan. – AFP