Isu kewangan Islam bakal jadi tumpuan AICIF

Oleh Siti Nur Wasimah S.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 Dis – Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) akan menghoskan Persidangan Antarabangsa Universiti-universiti ASEAN mengenai Kewangan Islam (AICIF) ke-5 yang akan diadakan dua hari pada 13 dan 14 Disember ini.

Persidangan yang membawa tema ‘Isu, Cabaran dan Prospek Masa Depan Perbankan dan Kewangan Islam’ akan diadakan di Hotel Park View, Jerudong. Manakala itu, majlis perasmiannya akan diadakan pada 13 Disember di Royal Berkshire, Royal Brunei Polo & Riding Club pada jam 8 pagi.

Perkara ini telah diumumkan oleh Dekan Fakulti Ekonomi dan Kewangan Islam UNISSA, Dr. Abdul Nasir bin Haji Abdul Rani semasa sidang media yang berlangsung di Bilik Pentadbiran, UNISSA, petang tadi.

Beliau menjelaskan bahawa AICIF ke-5 merupakan persidangan antarabangsa tahunan yang dianjurkan secara bergilir oleh tujuh penganjur bersama yang terdiri daripada universiti-universiti negara ASEAN iaitu UNISSA; Universiti Islam Antarabangsa Malaysia; Universitas Islam Negara Sunan Kalijaga, Jogjakarta, Indonesia; Universitas Islam Sultan Agung, Semarang, Indonesia; Universitas Darussalam Gontor, Indonesia; Mindanao State Universiti, Filipina dan Universiti Fatoni, Thailand.

Tahun ini, UNISSA telah dipilih untuk menjadi tuan rumah AICIF ke-5 yang dianjurkan oleh Fakulti Ekonomi dan Kewangan Islam (FEKIm), UNISSA.

Dekan Fakulti Ekonomi dan Kewangan Islam, semasa sesi sidang media petang tadi.

Selain daripada tujuh penganjur bersama, jelasnya, terdapat beberapa buah institusi latihan profesional perbankan dan kewangan Islam terkenal dari dalam dan luar negara sebagai rakan kerjasama iaitu Pusat Perbankan Islam, Kewangan dan Pengurusan (CIBFM), The Islamic Research & Training Institute (IRTI), Arab Saudi dan Amanah Institute of Islamic Finance & Economics (Amanah IIFE), Jerman.

Beliau menyatakan lagi, persidangan bertujuan untuk membincangkan dan menilai perkembangan terkini mengenai perbankan dan kewangan Islam serta memberikan saranan kepada pihak perbankan dan kewangan Islam yang mempunyai kepentingan (tenaga akademik, pengamal dan penggubal dasar) untuk hala tuju masa depan perbankan dan kewangan Islam.

Di samping itu juga untuk mengukuhkan hubungan antara universiti negara ASEAN yang menawarkan program perbankan dan kewangan Islam dengan cara penganjuran bersama persidangan yang bertaraf antarabangsa.

Menurutnya beliau lagi, persidangan itu nanti akan menampilkan dua ucaptama, 130 kertas kerja yang mana 60 peratus dibentangkan oleh pembentang dari negara-negara ASEAN; Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina dan Thailand dan 40 peratus lagi dari pelbagai negara antarabangsa yang meliputi negara-negara Eropah, Timur Tengah dan Afrika di samping forum yang membincangkan tentang tema persidangan.

Sementara itu, skop pembentangan kertas kerja nanti meliputi enam sub-tema iaitu perbankan Islam dan pasaran modal, Compliance and Governance of Islamic Financial Institutions (IFIs), wang, sistem pembayaran dan inovasi Kewangan, takaful dan pengurusan risiko, kewangan sosial Islam, modal insan dan pendidikan.

Beliau menjelaskan lagi, dianggarkan seramai 250 orang peserta dari dalam dan luar negara yang terdiri daripada pengamal, penyelidik, ahli korporat, pusat latihan profesional, pembuat dasar perbankan dan kewangan, tenaga akademik institusi pengajian tinggi (IPT), pelajar-pelajar IPT, pegawai dan kakitangan kerajaan dan swasta, pengawal selia perbankan dan kewangan serta para individu yang berminat akan menyertai persidangan itu nanti.

Selain daripada itu, persidangan itu juga akan diisikan dengan beberapa penandatanganan memorandum persefahaman (MoU) dengan beberapa rakan strategik luar negara, pameran jualan buku-buku, dinner talk dan makan malam perpisahan.

Beliau juga kemudian menambah bahawa FEKIm tahun ini telah mendapat pengiktirafan daripada Institute Islamic Banking and Finance, Institut Malaysia bahawa 96 peratus kursus yang diajarkan di FEKIm adalah selari dengan kehendak industri.