Isu penahanan...

Isu penahanan cegah keganasan diselubungi kesukaran

JAKARTA, Indonesia, 3 Mei (AP) – Seorang penggubal undang-undang yang terbabit dalam penyemakan undang-undang cegah keganasan berkata satu peruntukan yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan selama enam bulan mungkin menjejas usaha menentang fahaman pelampau.

Hanafi Rais, naib pengerusi jawatankuasa parlimen yang memperdebat draf undang-undang sekarang, berkata hari ini bahawa membenarkan penahanan lama di penjara yang tidak didedahkan akan memberikan kuasa anggota keselamatan yang mudah disalahgunakan.

Bercakap pada satu panel mengenal fahaman pelampau, Rais berkata parlimen harus meluluskan satu undang-undang yang memperkukuh keupayaan polis untuk menghalang serangan tanpa memberikan negeri kuasa berlebihan yang mungkin menggalakkan sokongan untuk golongan radikal.

Beliau berkata penggubal undang-undang berasa “terkejut” dengan kematian militan Siyono dalam tahanan polis pada awal tahun ini, yang mendedahkan kekurangan keprofesionalan dalam skuad antikeganasan elit Indonesia.

Usaha untuk memperkukuh undang-undang ke atas aktiviti militan meningkat selepas satu pengeboman berani mati di ibu negara Indonesia pada Januari yang membunuh lapan orang, termasuk empat penyerang yang memberikan kesetiaan mereka kepada kumpulan Islamic State.