Itali enggan ...

Itali enggan ekstradisi ‘penyerang muzium’

MILAN, 28 Okt (Reuters) – Sebuah mahkamah di Itali semalam enggan mengekstradisi seorang lelaki Maghribi yang disyaki mempunyai senjata yang dibekalkan untuk serangan ke atas Muzium Bardo di Tunisia awal tahun ini, kerana dia mungkin menghadapi hukuman mati dalam kes itu.

Itali enggan mengekstradisi suspek untuk mana-mana negara, dan jika sabit kesalahan ia boleh melaksanakan hukuman mati bagi jenayah itu.

Secara berasingan, pendakwa Milan yang menjalankan siasatan kes dakwaan berkaitan Abdelmajid Touil ke atas serangan 18 Mac lalu di Tunis yang mengakibatkan 21 pelancong maut, telah digugurkan kerana kekurangan bukti, kata sumber kehakiman.

“Jenayah yang paling serius jika disabitkan kesalahan akan dihukum mati mengikut kod keseksaan Tunisia,” kata Giovanni Canzio, presiden mahkamah Milan rayuan. “Hukuman mati menghalang ekstradisi itu kerana ia tidak diramalkan oleh undang-undang Itali.”

Tunisia tidak memberi apa-apa jaminan kepada Itali terhadap Touil tidak akan menghadapi hukuman mati, dan pengeluaran perintah terhadap pembebasan warga Maghribi selepas lebih lima bulan berada dalam tahanan, kata Canzio. Tiada komen segera dikeluarkan daripada Tunisia.

Touil datang ke Itali menggunakan sebuah bot asing dari Libya pada Februari lalu, sebelum serangan itu, dan ditahan di Milan Mei lalu di bawah waran tangkap antarabangsa. Touil berusia 22 tahun pada masa penangkapan dan menafikan sebarang penglibatan dalam serangan itu.

Seorang pegawai kerajaan Tunisia berkata Touil telah membekalkan senjata kepada militan sebelum serangan itu dan kemudian menaiki bot menuju Itali. Kes ini mencetuskan kebimbangan bahawa militan Islam boleh menjadi antara ratusan ribu pendatang yang menyeberangi Mediterranean dengan bot untuk memasuki Eropah dalam tempoh dua tahun yang lalu.