Itali hos run...

Itali hos rundingan perpaduan Libya

ROM, 13 Dis (AFP)  – Itali dan Amerika Syarikat (AS) akan menghoskan rundingan hari ini untuk menekan puak politik Libya yang tidak bersepakat untuk segera menandatangani persetujuan perdamaian yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Bandar-bandar Barat bimbang kecuali Libya membentuk kerajaan perpaduan pada Rabu yang kumpulan Islamic State (IS) akan memperkukuhkan pegangannya dalam wilayah pantai baru.

Dan, tanpa kuasa tengah yang mengiktiraf dan di tengah-tengah pertikaian puak, Libya mungkin sekali lagi akan menjadi sumber besar bagi pelarian dan penghijrah menuju ke Eropah.

Menteri Luar Negeri Itali Paolo Gentiloni mengalu-alukan Setiausaha Negara AS, John Kerry, utusan Libya PBB, Martin Kobler dan 18 menteri-menteri Eropah dan Arab ke kementerian luar negeri di Rom.

Selepas rundingan antarabangsa pada pagi, utusan itu kemudian bertemu dengan perwakilan-perwakilan puak politik Libya yang berpecah untuk menggesa mereka agar menyatukan semula negara mereka.

John Kerry (kiri) dan Paolo Gentiloni ketika menghadiri mesyuarat antarabangsa ke atas Libya, pada 13 Disember di Rom. – AFP
John Kerry (kiri) dan Paolo Gentiloni ketika menghadiri mesyuarat antarabangsa ke atas Libya, pada 13 Disember di Rom. – AFP

“Kami perlu demonstrasi tindakan kerajaan dan diplomasi boleh pantas dan lebih efektif daripada ancaman pengganasan yang kami hadapi di sini,” kata Gentiloni minggu lepas.

“Kami tidak benarkan ia untuk berkembang dan kami perlu menyokong keupayaan kami untuk menghentikannya dengan pendekatan rundingan yang melibatkan parti-parti Libya,” katanya, semasa sidang keselamatan serantau.

Selepas perwakilan politik Libya telah bersetuju untuk menandatangani versi perjanjian pengantara PBB pada Rabu, katanya, rundingan Rom sepatutnya untuk menunjukkan perpaduan antarabangsa.

Seorang pegawai kanan AS memberitahu para wartawan yang berkunjung bersama Kerry bahawa mesyuarat itu akan ‘menyediakan rangka dan momentum bagi majlis penandatangan’ yang akan diadakan di Maghribi.

Perjanjian PBB mempunyai manfaat untuk menyatukan proses rundingan dan memiliki sokongan bagi kuasa-kuasa serantau yang menyokong puak-puak pesaing dalam konflik Libya.

Atas sebab ini, pegawai AS dan Itali percaya ia adalah masanya untuk menamatkan perpecahan Libya antara dua pesaing kerajaan dan gabungan bagi puak yang berperang.