Itali, Qatar ...

Itali, Qatar ikat kerjasama

ROME, 17 Jun (AP) – Pembina kapal Itali Fincantieri menandatangani kontrak 3.8 bilion euro (AS$ 4.3 bilion) semalam dengan tentera laut Qatar untuk membina tujuh kapal sebagai sebahagian daripada perjanjian tentera laut terbesar yang pernah ditandatangani oleh firma aItalian.

Perjanjian keseluruhan bernilai hampir 5 bilion euro, juga termasuk penyediaan sistem peluru berpandu dan radar untuk kapal-kapal serta latihan krew Qatar oleh tentera Itali.

“Di tengah ketegangan ISIS, terdapat bahaya yang sangat kuat di negara-negara, yang kebanyakannya sangat kecil,” kata Menteri Pertahanan Roberta Pinotti selepas menandatangani perjanjian itu dengan rakan sejawatannya dari Qatar itu, Khalid bin Mohammed Al Attiyah.

Beliau berkata, “formula ajaib” untuk penyediaan bagi memenangi kontrak itu bukan sahaja kualiti teknikal tetapi juga “yang menunjukkan bahawa terdapat sebuah kerajaan yang menyokong kerja-kerja ini dan boleh melatih krew.”

Perjanjian itu memerlukan Fincantieri untuk membina empat korvet 100 meter panjang, Platform Landing Dock amfibia dan dua bot peronda. Pembina peluru berpandu Itali MBDA akan menyediakan sistem peluru berpandu, penyelenggaraan dan latihan, manakala Leonardo-Finmeccanica adalah untuk menyediakan radar dan sistem pertempuran bersepadu.

Ketua Eksekutif Fincantieri Giuseppe Bono berkata ia adalah perjanjian tentera laut yang terbesar ditandatangani dalam sejarah Itali dan berkata ia akan menyediakan kerja-kerja di limbungan Itali untuk sekurang-kurangnya enam tahun.

Cadangan Itali itu menewaskan persaingan yang diketuai oleh DNCS firma Perancis, menurut laporan berita Itali itu.

ARTIKEL YANG SAMA