Jamaica cuba ...

Jamaica cuba buat kejutan

ATLANTA, 22 Julai – Pemain Jamaica hanya mampu memperoleh satu kemenangan dalam 22 perlawanan ke atas dengan Amerika Syarikat, tetapi ‘Reggae Boyz’ yakin apabila menentang pasukan lemah Amerika dalam aksi separuh akhir Piala Emas.

Juara bertahan skuad AS, yang mencatatkan 13-1 dengan lapan seri dalam persaingan dengan Jamaica, merupakan pasukan pilihan dalam perlawanan di Georgia Dome hari ini dalam kejohanan serantau dua tahun sekali.

“Ia rasa seperti David dengan Goliath,” kata jurulatih Jamaica Winfried Schaefer semalam. “Ia tidak menjadi masalah dengan kami. Kami akan berusaha untuk menentang pasukan gergasi itu.”

Kami hanya memerlukan satu kekalahan mengejut. Jurulatih AS Jurgen Klinsmann menekankan mengulangi kempen kemenangannya untuk menempah satu tempat dalam Piala Konfederasi 2017 sebagai langkah utama untuk menyertai Piala Dunia 2018 di Rusia.

“Saya fikir disebabkan satu tempat dalam Piala Konfederasi berada dalam kedudukan bahaya sudah jelas dengan sendirinya. Semua serius pada malam esok,” kata Klinsmann.

Barisan kesebelasan utama Jamaica semasa menentang Haiti dalam Piala Emas di Stadium M&T Bank di Baltimore, Maryland 18 Julai lalu. – AFP
Barisan kesebelasan utama Jamaica semasa menentang Haiti dalam Piala Emas di Stadium M&T Bank di Baltimore, Maryland 18 Julai lalu. – AFP

“Setiap perlawanan dalam kejohanan ini merupakan satu pertarungan dan kami pastinya menjangka satu pertarungan sengit dengan Jamaica.”

Pemenang AS-Jamaica akan berdepan Mexico atau Panama dalam final Ahad di Philadelphia. Pemain Mexico mencatat 7-2 dengan empat seri dengan Panama tetapi salah satu kekalahan adalah ketika tewas 2-1 dalam separuh akhir Piala Emas 2013.

Jurulatih Mexico Miguel Herrera berasa tidak puas hati dengan masalah kunjungan pasukan suku akhir New York ke Atlanta membabitkan penantian lama, kawasan lapangan terbang yang sesak dan masalah bagasi berkata, “Mexico adalah pasukan yang mengisi stadium dan kami tidak dilayan dengan baik. Kami seharusnya menerima lebih banyak pertimbangan.”

Pasukan Jamaica berkata perkara yang sama mengenai peluang mereka selepas menyamai kedudukan AS 3-0 dengan satu seri setakat ini dalam acara itu. The Reggae Boyz telahpun menandingi kempen Piala terbaik mereka dan berharap akan menjadi pasukan Caribbean pertama dalam final Piala Emas. – AFP