James, Trump ...

James, Trump tuduh Rusia cuba hapuskan NATO

WASHINGTON, 13 Jan – James Mattis, pilihan presiden yang baru dilantik, Donald Trump bagi jawatan setiausaha pertahanan AS semalam menuduh Rusia cuba menghancurkan NATO dan berkata AS perlu melawan seteru lamanya.

Kritikan pedas jeneral bersara Marine Corps terhadap Rusia itu begitu berbeza dari pandangan bakal ketuanya.

Trump telah berulang kali memuji kualiti kepimpinan yang ‘sangat bijak’ Presiden Rusia Vladimir Putin dan menyokong hubungan lebih rapat.

Mattis memberitahu sesi dengan pengesahannya, dia percaya bahawa peraturan dunia moden berada di bawah serangan terbesar sejak Perang Dunia II.

“Dan itu adalah dari Rusia, kumpulan pengganas dan dengan apa yang dilakukan oleh China di Laut China Selatan,” Mattis memberitahu Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat.

Keterangannya yang dibuat sehari selepas pemilihan yang dibuat oleh Trump bagi jawatan Setiausaha Negara, iaitu bekas ketua ExxonMobil, Rex Tillerson, mengatakan dia juga akan mengambil pendirian keras dengan Moscow.

Dia berkata “Saya bersedia bagi penglibatan tetapi juga kami perlu mengakui realiti dan apakah niat Rusia.”

“Semakin berkurang bilangan lapangan yang kita boleh bekerjasama dan bilangan meningkat lapangan yang mana kita perlu menghadapi Rusia.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA