Jamin vaksin ...

Jamin vaksin di Malaysia halal

KLANG, 29 Okt (Bernama) – Kementerian Kesihatan memberi jaminan bahawa semua ubat-ubatan dan vaksin yang diberikan kepada pesakit di Malaysia adalah halal serta selamat digunakan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata alasan sesetengah ibu bapa memilih menolak vaksin untuk anak mereka berdasarkan dakwaan bahawa suntikan yang diberi haram dan mengandungi Deoxyribonucleic Acid’ (DNA) babi, adalah tidak berasas.

“Pihak kementerian tidak mewajibkan pemberian vaksin tetapi kami menggalakkan ibu bapa memberi vaksin ini kepada anak mereka kerana ia telah terbukti berjaya mengurangkan kadar kematian bayi,” katanya dalam sidang berita selepas merasmikan Sambutan Ulang Tahun Ke-30 Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) dan Hari Penyelidikan Selangor di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah Kesihatan Selangor Dr. S. Balachandran dan Pengarah HTAR Dr. Ding Lay Ming.

Dr. Noor Hisham berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai gerakan antivaksin yang semakin mendapat tempat dalam kalangan ibu bapa muda di negara ini.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri D.r Hilmi Yahya sebelum ini dilaporkan berkata berdasarkan pemantauan Kementerian Kesihatan daripada data klinik kesihatan, bilangan kes ibu bapa menolak pemberian vaksin untuk anak damit mereka telah meningkat daripada 470 kes pada 2013 kepada 1,292 kes (2014) dan 1,054 kes sehingga Mei lepas.

Dr. Hilmi berkata, kejadian penyakit cegahan vaksin dalam negara menunjukkan peningkatan dalam tempoh tiga hingga lima tahun lepas di mana bilangan kes penyakit campak meningkat daripada 235 kes pada 2014 kepada 539 kes sehingga September lepas, manakala penyakit batuk kokol bertambah dari 497 kes pada 2014 kepada 655 kes tahun ini.