Jangan kongko...

Jangan kongkong Bayern, gesa Ballack

LONDON, 21 Mei – Bekas midfield Bayern Munich, Michael Ballack percaya jurulatih Pep Guardiola perlu menambah sajian baru kepada permainan menyerang pasukan jika mereka mahu mencabar mahkota Liga Juara-Juara musim depan.

Walaupun Bayern merangkul kejuaraan liga berturut-turut sejak Guardiola menggantikan Jupp Heynckes pada 2013, mereka sudah dua kali berjaya ke separuh akhir Liga Juara-Juara – tewas agregat 5-0 kepada Real Madrid pada 2014 dan turun 5-3 kepada Barcelona tahun ini.

Guardiola telah mengikuti kesan jejak kejayaan beliau yang manakjubkan di Barcelona dengan mengubah Bayern menjadi pasukan yang lebih berorientasikan pemilikan tetapi Ballack percaya ia hanya menjauhkan lagi juara 2013 itu untuk menakluk Eropah.

“Kami suka bola sepak yang berjaya tetapi di sisi lain, kami juga mahu melihat bola sepak yang menghiburkan,” kata bekas ketua pasukan Jerman kepada AFP dalam satu acara penajaan MasterCard untuk Liga Juara-Juara di London.

“Sudah tentu dia suka mengekal dan menguasai bola sebanyak mungkin. Kadang-kadang saya terlepas turun naik permainan bola sepak terbuka seperti yang ada di England.

Jurulatih Bayern, Pep Guardiola. – Reuters
Jurulatih Bayern, Pep Guardiola. – Reuters

“Jenis bola sepak yang dimainkan di Barcelona berbeza. Ia lebih kepada ‘Tiki-taka’ tetapi jika anda bermain menentang pasukan yang benar-benar berorientasikan pertahanan, kadang-kadang ia bertukar menjadi permainan yang membosankan.

“Adalah tidak menarik melihat dari perspektif bola sepak jika satu pasukan bermain di sekitar kotak, membuat hantaran dan menguasai 70 atau 80 peratus permainan tetapi tidak banyak peluang. Permainan adalah tentang mencari keseimbangan antara penguasaan bola dan mensasarkan serangan.”

Guardiola telah mengharungi ketegangan tiga minggu dengan penyingkiran daripada Liga Juara-Juara disusuli tewas penalti kepada Borussia Dortmund pada Piala Jerman dan tiga kekalahan berturut-turut dalam liga. – AFP