Janji EU-Turk...

Janji EU-Turki terhadap penghijrah hanya ilusi

BERLIN, 25 Feb (Reuters) – Perdana Menteri Hungary Victor Orban telah berkata janji Kesatuan Eropah bagi kewangan dan konsesi bagi Turki untuk mencegah lebih banyak orang meninggalkan pantai di Eropah sebagai satu ilusi.

“Kami meminta Encik (Presiden Turki Tayyip) Erdogan memudahkan keselamatan sempadan-sempadan kami, dalam pertukaran bagi wang dan janji-janji, kerana kami tidak boleh melindungi mereka,” Orban memberitahu pada akhbar harian Jerman Bild.

“Ini menjadikan masa depan Eropah dan keselamatan bergantung pada ihsan Turki.”

Negara-negara EU bulan ini meluluskan dana 3 bilion euro (AS$3.3 bilion) bagi Turki untuk meningkatkan keadaan hidup bagi para pelarian di sana sebagai balasan untuk memastikan hanya sebilangan sahaja mereka berhijrah ke Eropah.

Pihak EU kini berharapkan perjanjian itu untuk membendung kemasukan selepas lebih daripada sejuta pelarian tiba pada 2015, majoritinya datang dari Timur Tengah atau Asia melalui Turki. Tiada petanda menunjukkan aliran akan berkurangan tahun ini.

Seorang lelaki dan wanita berkerusi roda merentasi sempadan ke Macedonia. – AFP
Seorang lelaki dan wanita berkerusi roda merentasi sempadan ke Macedonia. – AFP

Orban telah menjadi salah seorang pengkritik yang lantang terhadap Canselor Jerman Angela Merkel yang mengalu-alukan pertahanan kepada para pelarian.

Kelmarin, dia mengumumkan pelan bagi satu pungutan suara pada pelan EU untuk mencipta satu sistem kuota mandatori bagi para penghijrah.

“Brussels sedang membuat beberapa janji terhadap Turki yang kami boleh simpan atau tidak akan diguna pakai. Pelan untuk menerima ratusan ribuan pelarian dari Turki dan membahagikan mereka di seluruh Eropah adalah satu ilusi,” dia berkata.

Jika Hungary bersetuju dengan ini, katanya, “mereka akan ikat saya pada tiang bendera di sini di Budapest.”

ARTIKEL YANG SAMA