Jawatankuasa ...

Jawatankuasa kongres Brazil mahu Rousseff dipecat

BRASILIA, 12 April (AFP) – Sebuah jawatankuasa kongres Brazil hari ini mencadangkan pendakwaan ke atas Presiden Dilma Rousseff, yang mewujudkan suasana bagi pengundian penting dalam dewan rendah untuk menentukan sama ada beliau seharusnya berdepan perbicaraan.

Jawatankuasa itu mengundi 38 berbanding 27 yang memihak penyingkiran Rousseff. Kedua belah pihak melaungkan slogan dan mengangkat sepanduk ketika pengundian selesai selepas perdebatan berang selama berjam-jam yang kerap menjurus kepada bertikam lidah, yang memperlihatkan perpecahan Brazil yang semakin teruk.

Rousseff dituduh menipu akaun-akaun untuk menutupi keadaan teruk belanjawan kerajaan ketika pemilihan semulanya pada tahun 2014. Keputusan jawatankuasa itu tidak rasmi tetapi secara simbolik penting sebagai previu persaingan sengit dalam dewan rendah yang dijangkakan hari Ahad atau Isnin berikutnya.

“Itu adalah kemenangan bagi rakyat Brazil,” kata penolong pembangkang Jovair Arantes, yang meramalkan keputusan akan bersama ‘momentum mantap ‘pro pendakwaan’ ke dalam pengundian dewan penuh.

Presiden pendakwaan jawatankuasa kongres Rogerio Rosso (tengah, kiri), mengumumkan keputusan pengundian dan ahli parlimen pembangkang meraikan kejayaan di Brasilia, Brazil, Isnin. – AFP
Presiden pendakwaan jawatankuasa kongres Rogerio Rosso (tengah, kiri), mengumumkan keputusan pengundian dan ahli parlimen pembangkang meraikan kejayaan di Brasilia, Brazil, Isnin. – AFP

Dalam dewan ahli parlimen, majoriti dua pertiga akan menghantar kes Rousseff ke Senat, yang akan kemudian mempunyai kuasa untuk membicarakannya dan akhirnya menyingkirkannya dari jawatannya. Apa-apa yang kurang akan menjejaskan prosedur. Rousseff benar-benar berjuang untuk mendapatkan undi anti pendakwaan yang cukup atau memujuk ahli-ahli parlimen supaya bertahan.

Tinjauan terbaru ke atas 513 ahli parlimen dewan rendah oleh akhbar harian Estadao semalam menunjukkan 298 menyokong – masih kurang 342 yang diperlukan untuk membuat usul – dengan 119 menentang dan 96 teragak-agak. Ahli parlimen pro kerajaan Silvio Costa berkata dia yakin. “Pihak pembangkang sangat angkuh” selepas kemenangan jawatankuasa, ujarnya.

Dengan negeri terbesar Amerika Latin dicengkam kemelesetan, kelumpuhan politik dan skandal besar rasuah, keinginan kedua-dua pihak adalah teramat sangat.

Perintang telah didirikan di sepanjang Esplanade of Ministries di bandar Brasilia untuk mengasingkan pembantah-pembantah menentang yang dijangkakan oleh pihak polis bilangan mereka seramai-ramainya 300,000 orang ketika pengundian dewan rendah.