Jejalah Peran...

Jejalah Perancis semakin mencabar

SERAING, Belgium, 7 Julai (AFP) – Penunggang basikal Jelajah Perancis telah mengharungi pengalaman pahit yang baru hari ini dengan peringkat keempat dan terpanjang perlumbaan menjanjikan beberapa ujian sektor berbatu.

Satu kemalangan yang menakjubkan pada peringkat ketiga semalam merampas Jelajah enam pelumba termasuk Fabian Cancellara yang telah memulakan hari dengan jersi kuning untuk pemimpin perlumbaan.

Kira-kira 20 pelumba terlibat dalam kemalangan. Walaupun Cancellara dapat bangun dan sampai di garisan penamat, dia dihantar ke hospital dengan segera di mana sinaran-X menunjukkan dua tulang belakangnya retak.

Daryl Impey dari Afrika Selatan yang berjaya menyelesaikan peringkat, patah tulang selangka, Tom Dumoulin dari Belanda terseliuh bahu manakala Simon Gerrans dari Australia, Dmitry Kozontchuk dari Rusia dan William Bonnet dari Perancis – yang menyebabkan kemalangan – semuanya terpaksa meninggalkan perlumbaan.

Reaksi pemegang jersi kuning, Fabian Cancellara (kanan) selepas jatuh dalam kemalangan peringkat ketiga 159.5 km dari Anvers ke Huy di Belgium semalam. – Reuters
Reaksi pemegang jersi kuning, Fabian Cancellara (kanan) selepas jatuh dalam kemalangan peringkat ketiga 159.5 km dari Anvers ke Huy di Belgium semalam. – Reuters

Peringkat sejauh 221.5km semalam adalah laluan paling jauh dan melalui tujuh sektor berbatu lebih 13km, dengan kemungkinan ribut petir dan hujan di beberapa tempat sepanjang laluan.

Chris Froome, juara 2013, memulakan peringkat dengan jersi kuning selepas berjaya mengatasi semua saingan utama beliau sejak dua hari lepas.

Tahun lepas beliau tersingkir daripada Jelajah apabila pergelangan tangannya patah pada peringkat kelima laluan berbatu selepas tiga kali jatuh selama dua hari.

Kejadian buruk berlaku sebelum bekas juara itu sampai ke sektor berbatu pertama dan pelumba Britain itu akan berada di laluan yang belum pernah diterokainya.

ARTIKEL YANG SAMA