Jelajah China...

Jelajah China United Julai depan

LONDON, 23 Mac 2016 (AFP) – Manchester United akan dibawa menjelajahi China Julai depan sebagai sebahagian daripada persediaan mereka untuk musim 2016-17, kelab gergasi Liga Perdana Inggeris itu mengumumkan semalam.

United akan menghabiskan lapan hari di negara tersebut dan bermain dua perlawanan, dengan tarikh perlawanan, tempat, pasukan pembangkang dan butiran tiket akan diumumkan pada hari-hari akan datang.

Ia akan menjadi satu perjalanan ke-11 Amerika ke China, di mana kelab itu menganggarkan mempunyai 107 juta penyokong.

“Manchester United mempunyai hubungan sejarah yang kukuh dengan China dan kami amat berbangga dengan hubungan kita dan peminat di seluruh negara,” kata naib pengerusi eksekutif United Ed Woodward dalam satu kenyataan.

“Seramai hampir 500 ribu penyokong telah menghadiri permainan sebelum ini semasa lawatan kami ke China dan kami sentiasa mendapat sokongan yang luar biasa di negara ini, jadi secara semula jadi ia adalah sesuatu yang dinantikan semua orang untuk musim panas ini.”

Perlawanan United terbaru di China adalah perlawanan menentang Kitchee SC pada bulan Julai 2013, yang dihadiri oleh 40,000 orang ramai.

China telah menjadi medan pertempuran komersial utama untuk pasukan utama Liga Perdana Inggeris itu.

Sebuah konsortium Cina membeli kepentingan 13 peratus dalam kumpulan induk United saingan merentas bandar Manchester City pada bulan Disember, dua bulan selepas Presiden China Xi Jinping melawat kelab tersebut semasa lawatan dalam negeri.

Semalam, City mengumumkan kerjasama serantau yang baru dengan jenama aktiviti sukan SoccerWorld, yang akan menyaksikan jurulatih City melawat China dua kali setahun untuk melatih jurulatih tempatan.

ARTIKEL YANG SAMA