Jeneral raih ...

Jeneral raih kemenangan

BANGKOK, 7 Ogos – Thailand mengundi hari ini untuk meluluskan satu perlembagaan baru yang ditubuhkan oleh pemerintahan junta, menurut keputusan awal, dalam satu kemenangan besar bagi askar dan satu pukulan kepada pergerakan prodemokrasi.

Keputusan separa yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan raya lewat hari ini menunjukkan 62 peratus daripada pengundi telah meluluskan piagam itu, dengan 90 peratus undian dikira sejauh ini.

Pihak berkuasa menganggarkan kehadiran lembap sekitar 55 peratus daripada 50.2 juta pengundi berdaftar Thailand, selepas menjelang undian yang menyaksikan pengempen bebas dan perdebatan terbuka ditegah.

Referendum hari ini adalah yang pertama kali warga Thai dapat pergi mengundi sejak ketua tentera bertukar Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha menggulingkan kerajaan Yingluck Shinawatra yang dipilih pada 2014.

Pihak tentera berkata perlembagaan barunya akan mengekang endemik rasuah politik dan membawa kestabilan selepas langkah tidak menentu beberapa tahun kebelakangan.

Sukarelawan stesen undian mengira jumlah undi di stesen pengundian di Bangkok pada 7 Ogos. – AFP
Sukarelawan stesen undian mengira jumlah undi di stesen pengundian di Bangkok pada 7 Ogos. – AFP

Pengkritik berkata ia berhasrat untuk meneutralkan ahli politik awam dan memperkukuh-kan cengkaman pihak tentera – dan sekutu-sekutunya dalam elit diraja – di seluruh negara. – AFP