Jepun, AS men...

Jepun, AS mengehadkan perlindungan kakitangan pangkalan

TOKYO, 5 Julai – Beberapa kakitangan awam Amerika Syarikat yang bekerja di pangkalan-pangkalan tentera di Jepun nampaknya akan kehilangan status undang-undang perlindungan mereka di bawah rancangan perubahan yang diumumkan hari ini, tatkala kemarahan meningkat ke atas kes merogol dan membunuh seorang wanita tempatan.

Langkah-langkah yang dijanjikan itu tiba selepas pekerja awam Kenneth Franklin Shinzato telah didakwa bulan lepas atas kematian Rina Shimabukuro, 20, di selatan pulau Okinawa.

Pembunuhan itu telah membawa kepada permintaan yang mendadak dalam sentimen anti-pangkalan, yang sudah meningkat dalam kalangan orang Okinawa ke atas beberapa siri jenayah termasuk penahanan atas kesalahan mabuk.

Kira-kira 26,000 askar AS yang ditempatkan di Okinawa, termasuk di Pangkalan Udara Kadena, dan tingkah laku jenayah dan juga gangguan bunyi telah menjadi duri dalam pertalian Jepun-AS.

Kedua-dua sekutu itu kini akan menghabiskan beberapa bulan untuk menubuhkan perihal di mana kakitangan awam pangkalan akan terus menerima perlindungan undang-undang khas, kata Menteri Luar Jepun Fumio Kishida.

Undang-undang sekarang ditadbir oleh perjanjian 1960 yang menggariskan status undang-undang kakitangan pangkalan tentera AS di Jepun dan warga Amerika yang bekerja dengan mereka.

Meskipun dalam kes Shinzato, undang-undang sedia ada tidak menghalang polis Jepun sebahagiannya memandangkan di tinggal di luar pangkalan, para pengkritik berkata melainkan jika perjanjian itu diubah ia akan boleh mengganggu dalam siasatan masa depan. – AFP