Jepun beri am...

Jepun beri amaran China jika ceroboh pulau dipertikaikan

TOKYO, 12 Jan (Reuters) – Jepun mengatakan hari ini ia telah memberitahu China bahawa sebarang kapal laut asing yang memasuki perairan Jepun tanpa sebab selain daripada ‘perjalanan baik’ akan diarahkan untuk pergi oleh kapal peronda Jepun, menandakan potensi peningkatan dalam pertikaian lama.

Jepun telah memberitahu China mengenai keputusannya pada November, selepas kapal tentera laut China belayar berhampiran kepulauan bertikai di Laut China Timur digelar sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China, kata Ketua Setiausaha Kabinet Yoshihide Suga memberitahu sidang berita.

Kerajaan Jepun, kata Suga, telah meluluskan tindakan berkenaan Mei lepas.

“Jika sebuah kapal tentera laut asing transit ke perairan kami bagi (tujuan) selain daripada ‘perjalanan baik’, kami akan mengarahkan kapal peronda laut dan mengambil langkah arahan pengunduran daripada unit Pasukan Pertahanan Diri,” Suga memberitahu sidang berita.

Jepun merujuk tenteranya sebagai Pasukan Pertahanan Diri.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Hong Lei, apabila ditanya tentang ucapan itu, mengatakan China akan memastikan untuk melindungi wilayahnya, mengulang standard sempadan yang pulau itu milik China ‘sejak zaman purba lagi’.