Jepun beri Fi...

Jepun beri Filipina kapal peronda

MANILA, 12 Ogos – Jepun hari ini mengumumkan ia akan memberikan Filipina dua buah kapal baru untuk merangsang kapasiti Manila bagi tujuan meronda di perairannya, dengan perikatan berdepan keagresifan China dalam pertikaian maritim berasingan.

Jepun, sumber bantuan utama Filipina, berkata ia juga akan membincangkan dengan Manila mengenai pajakan pesawat pengawasan untuk membantu pengawal pantai yang kurang kelengkapan.

Kapal dan pesawat baru berada di tempat teratas daripada 10 kapal pengawal pantai yang Tokyo janjikan kepada pemimpin Filipina sebelumnya, Benigno Aquino.

Jepun dan China terkunci dalam pertikaian panjang berhubung pulau-pulau kecil tidak dihuni di Laut China Timur, sementara Manila dan Beijing mempunyai tuntutan bertindih di Laut China Selatan.

“Kami sedang bercakap tentang kapal bersaiz besar sepanjang 90 meter (295 kaki).

“Kami juga membincangkan mengenai kemungkinan bagi pemajakan pesawat udara yang direka untuk latihan. Ia adalah pesawat udara pengawasan,” Masato Ohtaka, timbalan setiausaha akhbar bagi kementerian luar negeri Jepun, memberitahu para wartawan di Manila.

Tribunal yang disokong PBB bulan lalu menolak tuntutan Beijing kepada hampir keseluruhan Laut China Selatan yang dekat dengan pantai Filipina dan negara Asia Tenggara lain.

Ohtaka berkata kapal-kapal baru menjadi antara topik yang dibincangkan oleh Menteri Luar Negeri Jepun, Fumio Kishida dan Presiden Rodrigo Duterte kelmarin di bandar Davao, selatan Filipina. – AFP