Jepun, Korea ...

Jepun, Korea S umum berdamai

TOKYO, 15 Ogos – Tokyo dan Seoul mengeluarkan pernyataan untuk berdamai hari ini pada ulang tahun akhir Perang Dunia II, dengan Presiden Korea Selatan menggesa bagi hubungan ‘berorientasi masa depan’ dan Perdana Menteri Jepun menyelar ‘kegerunan peperangan’.

Perdana Menteri Shinzo Abe menghantar derma ritual ke tanah perkuburan perang Tokyo yang berkontroversi tetapi sekali lagi mengelak menziarahi, yang nampaknya bersetuju dengan China dan Korea Selatan.

Presiden Korea Selatan Park Geun-Hye, sementara itu menggesa bagi hubungan ‘berorientasi masa depan’ dengan Tokyo meskipun ketika sekumpulan ahli undangan Seoul mencetuskan kemarahan rasmi di Jepun dengan mengunjungi pulau-pulau kecil yang dituntut oleh kedua-dua negara.

Tanggal 15 Ogos adalah tarikh penuh emosi bagi kedua-dua negara, dikenangi di Jepun sebagai hari pada tahun 1945 apabila Maharaja Hirohito pada ketika peperangan mengumumkan menyerah kalah. Di Korea Selatan ia diingati sebagai hari pendudukan kejam Jepun selama 35 tahun ke atas semenanjung Korea telah berakhir.

China, yang sebahagiannya diduduki Jepun dari awal 1930-an hingga 1945, memperingati tamatnya perang pada 3 September.

Shinzo Abe meletakkan jambangan bunga semasa lawatan ke Chidorigafuchi National Cemetery semasa ulang tahun ke-71 Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia II, di Tokyo pada 15 Ogos. – AFP
Shinzo Abe meletakkan jambangan bunga semasa lawatan ke Chidorigafuchi National Cemetery semasa ulang tahun ke-71 Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia II, di Tokyo pada 15 Ogos. – AFP

Tahap meledak kerap bagi ketegangan nasionalis ialah Perkuburan Yasukuni, yang memberi penghormatan kepada berjuta-juta orang yang terkorban dalam peperangan yang termasuklah orang kanan tentera dan politik yang disabitkan kesalahan jenayah perang selepas berakhirnya konflik itu.

Abe telah menziarahinya pada Disember 2013, yang mencetuskan keberangan di Beijing dan Seoul dan mendapat teguran diplomatik luar biasa daripada sekutu rapat, AS.

Sejak itu beliau menahan diri dan reaksi China dan Korea Selatan terhadap lawatan oleh menteri-menteri kabinet dan ahli undangan, sementara masih mengkritik, tetapi semakin kurang tegang.

Secara berasingan, Abe dan Maharaja Akihito mengulangi komitmen Jepun kepada perdamaian pada majlis rasmi untuk memperingati mereka yang terkorban dalam peperangan. “Kami tidak akan lagi mengulangi ketakutan peperangan,” kata Abe. Akihito melahirkan sentimen serupa.

“Merenung masa lalu kita dan mengingati perasaan penuh kesal, saya penuh berharap kebinasaan peperangan tidak akan pernah berulang lagi,” kata maharaja. Park, dalam ucapan beliau yang disiarkan di televisyen negara di Seoul, menekankan perlunya memandang ke hadapan.

“Kita seharusnya mentakrifkan hubungan dengan Jepun dengan cara baru untuk menjalin hubungan berorientasikan masa hadapan,” kata beliau.

Tetapi kenyataan beliau berketepatan dengan lawatan oleh 10 ahli undangan ke pulau-pulau kecil Dokdo tempat mereka mengadakan pertemuan dengan kakitangan keselamatan Korea Selatan yang berpangkalan di sana. – AFP