Jepun lulus b...

Jepun lulus bantuan AS$350 juta bagi pelarian Syria, Iraq

TOKYO, 20 Jan – Parlimen Jepun hari ini meluluskan AS$350 juta dalam bantuan kemanusiaan dan sokongan lain bagi para pelarian yang melarikan diri dari keganasan di Syria dan Iraq.

Pusingan baru bantuan itu muncul dalam tambahan kepada AS$810 juta untuk membantu pelarian dalam dan luar Syria dan Iraq, yang diumumkan tahun lepas.

Bantuan sekitar AS$350 juta itu terkandung dalam rang undang-undang bajet tambahan bagi tahun fiskal semasa yang berakhir pada Mac yang ahli perundangan luluskan, menurut jurucakap parlimen wanita dan seorang pegawai kementerian luar negeri.

Dana itu adalah ‘bagi penstabilan di Syria dan Iraq,” kata Menteri Luar Negeri Fumio Kishida dalam ucapan dasar lewat Selasa.

“Jepun akan menumpukan pada bantuan kemanusiaan bagi orang-orang berkenaan, seperti peruntukan makanan dan air serta pendidikan, dan penstabilan di kawasan-kawasan yang bebas daripada pemerintahan pengganasan,” kata Kishida.

Jepun, yang akan menjadi tuan rumah bagi sidang kemuncak Kumpulan Tujuh tahun ini, merancang untuk mengutarakan isu-isu termasuk ‘pengganasan, Timur Tengah, pelarian dan penempatan dalaman orang ramai,” dan hal-hal lain, kata Kishida. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA