Jepun memilih...

Jepun memilih rekaan baru stadium Olimpik

TOKYO, 23 Dis (Reuters) – Arkitek Jepun, Kengo Kuma semalam memenangi pertandingan untuk mereka stadium bagi Olimpik Musim Panas 2020 di Tokyo, selepas kos yang meningkat memaksa perancangan asal futuristik dihentikan.

Rekaan yang menang itu dihantar oleh konsortium yang diketuai oleh Taisei Corp dengan tag harga 149 bilion yen (AS$1.23 bilion), berbanding anggaran AS$2.1 bilion bagi konsep yang kontroversi oleh Zaha Hadid ditangguhkan pada Julai lalu.

Kuma dikenali bagi mencampurkan gaya tradisi Jepun dengan elemen moden, dan rekaannya bagi New National Satadium digabungkan dengan kayu dan lapisan cucur atap.

“Saya rasa rekaan yang dipilih memenuhi syarat yang diperlukan, seperti konsep asas pembinaan dan kos,” kata Perdana Menteri, Shinzo Abe ketika dia mengumumkan pemenang.

“Saya mahu setiap usaha dibuat, jadi stadium baru menggabungkan terbaik dunia bebas halangan (kemudahan) dan ‘tradisi Jepun”, dan adalah stadium yang mengujakan orang ramai di seluruh dunia dan legasi di mana generasi seterusnya boleh dibanggakan.”

Rekaan stadium yang telah diluluskan bagi Sukan Olimpik Jepun 2020. – Reuters
Rekaan stadium yang telah diluluskan bagi Sukan Olimpik Jepun 2020. – Reuters

Satu lagi rekaan daripada arkitek, Toyo Ito dan dihantar oleh Takenaka Corp, Shimizu Corp dan Obayashi Corp memiliki kos 149.7 bilion yen.

Kedua rekaan adalah lebih ringkas berbanding idea Hadid, di mana pengkritik mengejek sebagai mengingatkan helmet basikal atau tiram yang layu dan tidak selari dengan kejiranan.

Rekaan yang menang itu dikaitkan oleh sebahagian pengkritik kepada pankek akan berdiri 20 meter (22 ela) lebih rendah berbanding konsep kecil. Ia akan menggabungkan kayu bahan binaan tradisi Jepun ke bahagian bumbung dalam usaha untuk menggabungkan dengan persekitaran yang berdaun lebat.

“Bangunan yang muncul dan digabungkan dengan kayu, berbanding jelas kelihatan kerana bentuknya. Saya percaya ia akan menjadi legasi dan ia adalah ‘tradisi Jepun’,” Kuma memberitahu sidang akhbar.

Pembinaan dijadualkan akan disiapkan pada November 2019, dua bulan menjelang tarikh akhir Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada Januari 2020. Sukan Olimpik dimulakan pada Julai.

ARTIKEL YANG SAMA