Jepun menyerl...

Jepun menyerlah di Super Series Dubai

DUBAI, 14 Dis (AFP) – Jepun mencatatkan kejayaan berganda dalam sejarah badminton apabila Kento Momota dan Nozomi Okuhara memenangi gelaran perseorangan lelaki dan wanita pada pertandingan jelajah akhir tahun, Super Series semalam.

Momota, yang terlibat dalam mencatatkan sejarah pada tahun lepas apabila membantu negaranya untuk memenangi pertandingan pasukan dunia Piala Thomas buat kali pertama, mencipta satu lagi sejarah dengan menewaskan Viktor Axelsen, pemain nombor enam dunia dari Denmark dengan 21-15, 21-12 pada pertandingan akhir.

Keputusan ini begitu diragukan daripada pertengahan permainan pertama, tetapi kejayaan awal pesaingnya, Nozomi Okuhara, yang menewaskan Wang Yihan, bekas juara dunia dari China dengan 22-20, 21-18 adalah pasti.

Okuhara perlu pulih daripada ketinggalan satu mata pada kedudukan 20-19 pada permainan pertama, yang mana dia bernasib baik dengan dua kejayaan. Kemudian dia mengekori 9-15 pada permainan kedua, sebelum menewaskan Wang.

Nozomi Okuhara menang dalam perlawanan akhir dalam perseorangan wanita, begitu juga rakan senegaranya Kento Momota dalam perseorangan lelaki. - AFP
Nozomi Okuhara menang dalam perlawanan akhir dalam perseorangan wanita, begitu juga rakan senegaranya Kento Momota dalam perseorangan lelaki. – AFP

Momota tahu dari awal bahawa dia mempunyai persaingan sukar menentang Axelsen, yang menggunakan kekuatan dan pergerakannya di atas gelanggang semalam apabila dia berjaya menghentikan Chen Long, pemain nombor satu dunia dari China.

“Saya bernasib baik dengan beberapa mata tetapi saya tersekat kepada strategi saya,” kata Momota, yang menggerakkan pesaingnya dengan pukulan–pukulan lemah atau depan jaring disusuli dengan pukulan tanggung ke belakang, dan menamatkannya dengan pukulan kencang.

Okuhara dengan perbandingan bersaing menentang kesukaran seperti ketika dia mendapatkan semua persaingan. Permainan rali kerap meletihkan baginya begitu juga dengan pesaing, tetapi dia selalu “mendapatkan sesuatu dengan emosi apabila saya memerlukannya,” katanya.

Okuhara juga menewaskan Carolina Marin, pemain nombor satu dari Sepanyol, dua kali pada minggu itu, begitu juga dengan Saina Nehwal, bekas pemain nombor satu dunia dari India, dan Tai Tzu Ying, pemegang gelaran dari Taiwan.