Jepun mohon p...

Jepun mohon peruntukan bagi peluru berpandu

TOKYO, 31 Ogos – Kementerian Pertahanan Jepun hari ini memohon peruntukan daripada dana untuk sistem peluru berpandu antikapal untuk mempertahankan pulau-pulau di tengah-tengah pertikaian wilayah dengan China.

Tokyo telah memilih untuk mempertahankan pulau-pulau kecil yang tidak berpenghuni di Laut China Timur – ditadbir oleh Jepun tetapi dituntut oleh China – sebagai langkah Beijing terhadap tuntutannya.

Kementerian itu mengumumkan ia memohon 5,168 trilion yen (AS$50.12 bilion) dalam perbelanjaan bagi tahun fiskal yang bermula April 2017, sehingga 2.3 peratus daripada bajet permulaan bagi tahun anggaran berjalan.

Jika diluluskan oleh kabinet Perdana Menteri Shinzo Abe, ia akan menjadi tahun kelima berturut-turut kerajaan menetapkan bajet rekod pertahanan.

Bajet yang dicadangkan memerlukan Jepun untuk membangunkan peluru tanah berpandu dan juga peluru berpandu udara-ke-kapal untuk pesawat rondaan.

Sistem peluru berpandu darat-ke-kapal dijangka akan memiliki kuasa sejauh 300 kilometer (190 batu), cukup jauh untuk sampai ke kawasan sekitar pulau-pulau yang dipertikaikan, berita harian Yomiuri Shimbun telah melaporkan sebelum ini pada bulan Ogos.

Walau bagaimanapun, Kementerian itu enggan mengesahkan lebih lanjut mengenai peluru berpandu tersebut.

Menteri Luar Jepun Fumio Kishida minggu lepas memberitahu rakan sejawatannya dari China Wang Yi semasa rundingan di Tokyo yang Beijing harus menghentikan pelanggaran wilayah Jepun di Laut China Timur sekitar pulau-pulau yang dipertikaikan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA