Jepun mulakan...

Jepun mulakan reaktor kedua meskipun ditentang

TOKYO, 15 Okt – Jepun hari ini memulakan reaktor nuklear kedua selepas penutupan mencetuskan krisis Fukushima 2011, ketika kerajaan menekan untuk kembali kepada sumber tenaga lebih murah meskipun tentangan awam tersebar luas.

Utiliti Tenaga Elektrik Kyushu mengatakan ia memulakan semula rektor kedua di Sendai, kira-kira 1,000 km barat daya Tokyo pada 10:30 pagi (0130 GMT).

Reaktor pertama kilang tenaga yang sama telah dimulakan pada Ogos, menamatkan penghentian tenaga nuklear dua tahun lamanya.

Ahli jurutera akan kini menghabiskan beberapa hari membawa kebaharuan dalam rektor yang dimulakan semula itu kepada peringkat operasi sebelum ia dilaksanakan secara komersial bermula November.

Penghidupan semula itu muncul setelah lebih empat tahun selepas tsunami yang dicetuskan gempa bumi itu memusnahkan sistem penyejukan dan mencetuskan kecairan reaktor di loji Fukushima, mengakibatkan penutupan 50 reaktor Jepun dan wujudnya perdebatan memuncak berhubung penggunaan tenaga atom pada masa hadapan.

Perdana Menteri Shinzo Abe telah menekan bagi permulaan semula, menggesa tenaga atom adalah perlu untuk memberi kuasa kepada ekonomi ketiga besar di dunia.

Namun khalayak ramai sebahagian besarnya menentang tenaga atom selepas krisis Fukushima menghantar radiasi hingga ke seluruh kawasan dan memaksa berpuluh ribu daripada kediaman mereka – kebanyakannya seperti tidak akan kembali ke asal mereka – kemalangan nuklear paling buruk sejak Chernobyl pada 1986.

Kerajaan akan terus memulakan reaktor yang dianggap selamat di bawah standard negara, dipertingkatkan sejak kemalangan Fukushima 2011, kata Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga. – AFP