Jepun operasi...

Jepun operasi reaktor nuklear ketiga

TOKYO, 29 Jan – Jepun hari ini memulakan reaktor nuklear ketiganya sejak penutupan besar-besaran negara itu ekoran bencana Fukushima, selepas sebuah mahkamah memerintahkannya ia adalah selamat meskipun adanya tentangan daripada penduduk tempatan.

Firma utiliti dan kerajaan telah menggesa reaktor itu dioperasikan semula setelah hampir lima tahun dihentikan disebabkan gempa bumi dan tsunami yang melanda mengakibatkan pencairan di loji tenaga nuklear Fukushima.

Insiden itu memaksa semua berpuluh-puluh reaktor Jepun dihentikan selama kira-kira dua tahun ekoran kebimbangan orang awam berhubung keselamatan teknologi nuklear dan pendedahan radiasi.

Reaktor No.3 Kansai Electric Power di loji nuklear Takahama di wilayah Fukui, barat laut Tokyo, telah beroperasi semula petang hari ini, menurut pegawai syarikat itu.

Mahkamah Daerah Fukui bulan lalu mengubah injunksi yang menghalang Kansai Electric daripada memulakan dua reaktor yang dimenangi oleh penduduk tempatan, yang membantah ia belum dibuktikan selamat meskipun diberi lampu hijau daripada Penguat kuasa Peraturan Nuklear negara.

Kansai Electric – yang Bloomberg News melaporkan paling bergantung ke atas tenaga nuklear bagi semula utiliti Jepun sebelum pencarian Fukushima – merancang untuk memulakan semula reaktor No.4 lewat Februari, menurut pegawai. – AFP