Jepun panggil...

Jepun panggil utusan China di tengah-tengah ‘serangan mendadak’ kapal

TOKYO, 9 Ogos – Jepun memanggil duta China hari ini selepas kapal-kapal negara itu dikesan berhampiran pulau-pulau Laut China Timur buat hari kelima berturut-turut.

Menteri Luar Negeri, Fumio Kishida memanggil Cheng Yonghua, utusan Beijing ke Tokyo, kata kementerian luar negeri – panggilan kedua sepertinya sejak Jumaat.

“Situasi itu menyelubungi hubungan Jepun-China yang semakin memburuk,” katanya kepada Cheng, menurut kenyataan kementerian dalam laman webnya.

“Kami tidak dapat menerima yang China telah mengambil tindakan yang menimbulkan ketegangan satu pihak.”

Cheng memberitahu para wartawan selepas mesyuarat, dia mengulangi semula pendirian rasmi Beijing bahawa pulau-pulau itu adalah milik China dan menggelarnya ‘hanya perkara biasa’ yang kapal-kapal China itu ‘beroperasi dalam rantau ini’.

Kedua-dua buah negara itu terkunci dalam pertikaian berpanjangan berhubung pulau-pulau kecil yang tidak dihuni dikenali sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China.

Langkah itu muncul selepas bantahan berulang kali daripada para pegawai kementerian luar negeri Jepun sejak Jumaat berhubung apa yang Tokyo gelar ‘pencerobohan’ oleh kapal-kapal China di wilayah dan perairan bersempadan di pulau bergunung-ganang itu.

Pada pagi hari ini, Pengawal Pantai Jepun berkata ia mengesan kapal-kapal China di perairan wilayah negara itu mengelilingi pulau-pulau dan kira-kira puluhan lagi berhampirannya. – AFP