Jepun sahkan ...

Jepun sahkan letusan selesema burung H5

TOKYO, 29 Nov – Pihak berkuasa kesihatan Jepun telah mengesahkan jenis selesema burung yang amat mudah merebak dalam haiwan ternakan di dua wilayah di utara Jepun, dengan pembunuhan ratusan ribu ayam mulai hari ini di ladang yang terjejas.

Kerajaan mengesahkan jenis virus H5 dikesan pada ayam di sebuah ladang ayam di Niigata, di mana kira-kira 40 di antara mereka ditemui mati semalam. Itik yang mati di sebuah ladang di wilayah Aomori juga diuji positif H5.

Pembunuhan kira-kira 310,000 ayam bermula hari ini di ladang Niigata dan akan diteruskan sehingga Jumaat. Pekerja dalam sut hazmat menggali lubang dan membuang ayam yang mati di dalamnya untuk membendung penyebaran virus berkenaan. Kira-kira 165,000 itik di Aomori juga telah dibunuh.

Pegawai mengehadkan pergerakan haiwan ternakan dan telur dalam jarak 3 kilometer dari ladang yang terjejas. Kira-kira 60 ladang ayam beroperasi di kawasan ladang yang terjejas di Niigata, di mana setengah juta ayam diternak. Ladang di Aomori dan dua operator lain mengkhusus dalam itik Perancis dikenali sebagai ‘Barbarie’.

Kes selesema burung yang disyaki telah ditemui dalam ayam liar di kawasan berkenaan sejak awal November.

Menteri Alam Sekitar Koichi Yamamoto memberitahu wartawan kementeriannya sedang menghantar pakar ke kawasan itu untuk memulakan siasatan, sementara menambah tahap amaran kepada tahap tertinggi. Kementerian Pertanian juga telah menghantar satu kumpulan siasatan ke kedua-dua wilayah berkenaan. – AP