Jepun sanggup...

Jepun sanggup bina kapal selam Australia

CANBERRA, 25 Sept (NNN) – Duta Jepun ke Australia mengesahkan pada hari ini bahawa negaranya rela membina kapal selam Tentera Laut Diraja Australia di Australia generasi akan datang, jika dianugerahi kontrak kerajaan persekutuan. Jepun boleh bekerja dengan pembina kapal Australia ASC untuk menyerah kapal selam itu, sementara menunggu kelulusan daripada kerajaan Australia, kata Duta Sumio Kusaka.

Jepun menyertai firma daripada Perancis dan Jerman dalam mendedahkan mereka rela membawa pembinaan ke Australia, dan bukannya membina armada di negara asal mereka, dalam satu perjanjian yang dijangka bernilai sekurang-kurangnya 16 bilion dolar AS, dengan berbilion lagi dibelanjakan ke atas penyelenggaraan dan peningkatan. Kerajaan Australia telah memberitahu pembida berpotensi bahawa kapal selam perlu dibina di dalam negara demi melindungi industri tempatan, kerana tanpa kontrak kapal selam, beratus pembina kapal Australia mungkin tidak mempunyai pekerjaan.

Kusaka berkata Jepun rela membina versi kapal selam kelas Soryu generasi akan datang untuk tentera laut Australia, yang mempunyai jarak lebih jauh demi menyesuaikan diri dengan keadaan dan perairan di Australia. “Kami akan mengikut apa-apa keputusan yang diambil oleh kerajaan Australia,” kata Kusaka, dipetik oleh News Corp pada hari ini.

Sementara itu, Wakil Rakyat Australia Selatan dan Menteri Industri Christopher Pyne berkata Australia mempunyai banyak pilihan apabila ia membabitkan keputusan mengenai rakan pembinaan.

Beliau berkata dengan persetujuan daripada Jepun, Jerman dan Perancis bersetuju untuk menggunakan limbungan kapal Australia – kemungkinan besar di Australia Selatan – ekonomi Australia akan diberikan rangsangan besar.