Jepun tangguh...

Jepun tangguh rangsangan baru

TOKYO, 28 April – Bank Jepun mengejutkan pasaran hari ini apabila ia menangguh langkah perangsang baru, sekaligus mencetuskan persoalan mengenai sama ada ia mempunyai apa-apa yang tinggal untuk memulakan ekonomi lembap.

Peniaga tidak bersedia dengan keputusan itu, terutamanya selepas satu lagi data ekonomi yang lemah pada pagi mendorong penggubal dasar supaya membantu merangsang pertumbuhan.

Yen meningkat selepas keputusan itu – BoJ juga mengurang ramalan inflasi dan pertumbuhannya – dengan dolar merosot paling rendah pada 108.77 yen sejurus selepas pengumuman daripada 111.78 yen.

Indeks saham Nikkei di Tokyo merosot lebih daripada tiga peratus, dengan pengeksport terjejas oleh pertambahan yen. “Pasaran kini memikirkan kesan mana-mana langkah pelonggaran BoJ tambahan akan bersifat terhad,” kata Minori Uchida, ketua penyelidikan pasaran global Tokyo di Bank Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Keputusan BoJ untuk mengundurkan jadualnya untuk sasaran inflasi sebanyak 2.0 – kini dijangka dicapai sebelum awal 2018 dan bukannya September 2017 – menekankan cabaran dalam tahun-tahun deflasi yang melemahkan pertumbuhan.

Gambar fail bertarikh 14 Mei 2014 menunjukkan seorang kerani bank mengira wang tunai di Tokyo. – AFP
Gambar fail bertarikh 14 Mei 2014 menunjukkan seorang kerani bank mengira wang tunai di Tokyo. – AFP

“Ia adalah peluang terakhir untuk gabernor BoJ Haruhiko Kuroda,” kata Hideo Kumano, ketua ahli ekonomi di Institut Penyelidikan Dai-ichi. “Namun hakikatnya adalah pencapaian sasaran inflasi adalah amat sukar.”

“Sasaran inflasi bank dan pelan pembelian aset merupakan asas kempen Tokyo untuk memulihkan semula ekonomi Jepun. Spekulasi tentang lebih banyak pelonggaran telahpun meningkat apabila angka semalam menunjukkan harga pengguna merosot paling banyak dalam tiga tahun.

Kemerosotan lebih teruk daripada dijangka – 0.3 peratus pada Mac berbanding setahun lalu – diterima tatkala data berasingan menunjukkan perbelanjaan keluarga masih lemah, walaupun pengeluaran kilang berpulih. Ekonomi Jepun sebahagian besar telah mencabar pemulihan bank pusat dan kerajaan yang bertujuan merangsang harga serta aktiviti yang lebih luas. – AFP