Jerman beri a...

Jerman beri amaran had kapasiti penghijrah

MUNICH, Jerman, 13 Sept (AFP) – Pihak berkuasa Jerman memberi amaran hari ini yang mereka meluaskan kapasiti untuk mengalu-alukan pelarian yang tiba secara beramai-ramai, ketika Eropah bergelut untuk mengadakan rundingan kecemasan ke atas krisis yang tidak pernah berlaku dahulu.

Kira-kira 13,015 pelarian tiba di Munich pada Sabtu sahaja, dan sekitar 1,400 dijangka hari ini tiba di bandar selatan Jerman – penamat bagi perjalanan menderitakan dan sering berbahaya menerusi Hungary dan Austria.

Jerman menjadi destinasi pilihan bagi kebanyakan pelarian, terutamanya warga Syria selepas Canselor Angela Merkel memutuskan untuk meredakan peraturan perlindungan bagi warga yang negaranya dilanda perang.

Bagaimanapun dengan kira-kira 450,000 orang tiba dalam negara ekonomi terbesar Eropah sejauh ini tahun ini, pihak berkuasa tempatan sedang memperketat pertambahan mendadak itu.

“Memberi bilangan dari semalam, ia adalah sangat jelas yang kami telah mencapai had teratas bagi kapasiti kami,” kata seorang jurucakap polis Munich.

ARTIKEL YANG SAMA