Jerman boleh ...

Jerman boleh terima setengah juta pelarian setahun

BERLIN, 8 Sept – Jerman akan membawa masuk seramai 500,000 pelarian setahun untuk beberapa tahun akan datang, kata timbalan Canselor Angela Merkel, Sigmar Gabriel di tengah-tengah kemasukan warga asing yang tidak pernah berlaku dahulu.

“Saya percaya kami boleh mengendalikan dengan sesuatu mengikuti kira-kira setengah juta buat beberapa tahun akan datang,” kata naib canselor malam semalam dalam televisyen awam ZDF.

“Saya tidak ragu tentangnya, mungkin lebih,” kata ketua Demokrat Sosial berhaluan tengah, ketika Jerman menjangkakan akan menerima 800,000 pencari perlindungan tahun ini, empat kali ganda daripada jumlah keseluruhan 2014.

Bagaimanapun, Gabriel menekankan yang negara-negara Eropah lain juga perlu menerima perkongsian adil ketika para pelarian terus lari daripada perang dan kemiskinan di Timur Tengah dan Afrika dan menuju ke 28 buah negara EU.

“Kami tidak boleh mengambil hampir satu juta orang setiap tahun dan mengintegrasikan mereka sebegitu sahaja” ke dalam masyarakat Jerman, katanya.

Jerman akan kekal menerima ‘perkongsian besar yang tidak seimbang’ dengan kalangan anggota EU “kerana kami tanpa diragui lagi adalah negara yang kukuh dari segi ekonomi,” ujar Gabriel.

Namun ia tidak dapat diterima bagi EU untuk tetap bergantung pada hanya beberapa buah negara seperti Austria, Sweden dan Jerman, tambahnya, mengatakan “oleh sebab itu saya amat pasti yang dasar Eropah perlu perubahan.” – AFP