Jerman lanjut...

Jerman lanjutkan umur 69 untuk bersara

BERLIN, 21 Ogos – Kenyataan daripada bank pusat Jerman bagi warganya untuk bekerja sehingga umur 69 telah mencetuskan perdebatan sengit dalam keadaan ekonomi di Eropah, dengan penganalisis sokongan sementara ahli politik menunjukkan penentangan mereka menjelang pilihan raya utama.

Menteri Ekonomi dan Naib Canselor, Sigmar Gabriel segera mengutuk, dan berkata: “Seorang pekerja kilang, pembantu kedai, seorang jururawat, dan lainnya akan berkata idea ini mengarut, begitu juga saya.”

Idea itu muncul dalam satu petikan daripada laporan Bundesbank bulan ini, yang menyatakan bahawa “keadaan kewangan semasa perbendaharaan pencen awam yang memuaskan tidak boleh mengalihkan perhatian daripada fakta bahawa perubahan lain perlu dibuat bagi memastikan kemapanannya”.

Bank itu merancang untuk memastikan kestabilan sistem pencen adalah meningkat secara beransur-ansur dalam umur persaraan undang-undang, sudah bersedia untuk ditetapkan dalam kalangan 65 hingga 67 menjelang 2029, untuk mencapai 69 tahun menjelang 2060.

Jangka hayat di Jerman pada masa ini adalah 78 untuk lelaki dan 83 untuk wanita, dan ia terus meningkat. Walaupun Jerman semakin melambatkan persaraan mereka, kebanyakan mereka meninggalkan pekerjaan sekitar umur 62 tahun.

Idea jangka umur 69 tahun untuk bersara muncul minggu ini kerana ia mahu “menyumbang kepada perbahasan” dan menghasut ahli-ahli politik untuk menerima pakai wawasan yang lebih jangka panjang, seorang jurucakap memberitahu kepada AFP.

Parti-parti politik, yang sudah bersedia untuk pilihan raya umum tahun depan, dijangka akan membahaskan pencen sebagai tema utama kempen mereka. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA