Jet pejuang A...

Jet pejuang AS terhempas di Afghanistan

KABUL, Afghanistan, 30 Mac (NNN) – Sebuah jet pejuang tentera AS di Afghanistan telah terhempas berhampiran sebuah pangkalan tentera udara utama tetapi juruterbang ditemui oleh tentera gabungan, kata Tentera AS Afghanistan hari ini.

“Sebuah Kapal Terbang Tentera Udara AS F-16 yang ditugaskan di bahagian Pasukan Ekspedisi Udara ke-455 terhempas ketika berlepas pada 29 Mac pada kira-kira 8:30 malam (waktu tempatan) berhampiran Lapangan Terbang Bagram, Afghanistan,” kata tentera AS dalam satu kenyataan.

Bagram, kira-kira 50 km dari utara ibu negara Afghan Kabul, telah berfungsi sebagai pangkalan tentera AS utama di Afghanistan dalam tempoh 14 tahun lalu.

“Juruterbang berjaya melentingkan diri dengan selamat, dan ditemui oleh tentera gabungan, dan beliau sedang diperiksa oleh kakitangan perubatan di Hospital teater Craig di Bagram,” katanya

Tentera gabungan sedang melindungi tapak nahas. Pesawat F-16 di Lapangan Terbang Bagram memberikan pengawasan 24 jam dan menutup sokongan udara untuk unit darat di Afghanistan, katanya.

Kumpulan militan Taliban telah mendakwa bertanggungjawab kerana menembak jatuh jet pejuang itu.

Bagaimanapun, kenyataan berkata “tembakan musuh bukan satu faktor dalam nahas, dan pegawai Tentera Udara akan menyiasat punca nahas.”