Jetstar mulak...

Jetstar mulakan penerbangan Jepun-HK

TOKYO, 1 Jun (dpa) – Syarikat penerbangan Jetstar, Jepun melancarkan penerbangan yang menghubungkan Tokyo Narita dan Hong Kong hari ini, menambah laluan antarabangsa kedua di tengah-tengah bilangan meningkatnya pengunjung Asia ke Jepun.

Penerbangan pertama GK21 berlepas dari Lapangan Antarabangsa Narita pada 9 pagi (0000 GMT) seperti yang dijadualkan, menurut syarikat itu.

“Kami berharap Hong Kong akan menjadi sebuah bandar yang mudah untuk dikunjungi,” kata pengerusi Jetstar, Masaru Kataoka semasa majlis itu.

Pengangkutan tambang rendah itu akan meningkatkan tiga permulaan perkhidmatan perjalanan pergi baliknya seminggu kepada tujuh perjalanan pergi balik seminggu bermula 1 September.

Harga tambang bermula antara 7,500 yen (kira-kira 60 dolar) kepada 45,700 yen, dengan tambahan surcaj minyak dan caj kemudahan perkhidmatan.

Jetstar memulakan laluan penerbangan pertamanya dengan penerbangan dari Lapangan Antarabangsa Kansai di Osaka ke Hong Kong pada 28 Februari.

Menurut Kataoka dia berharap pengangkutan itu akan melancarkan lebih banyak penerbangan antarabangsa, terutamanya dalam perjalanan yang boleh meliputi tiga ke empat jam dari Jepun.

Dianggarkan kira-kira seramai 119,600 pelancong adalah dari Hong Kong pada April, pasaran keempat terbesar, kira-kira 50 peratus dari tahun sebelumnya, menurut Persatuan Pelancongan Kebangsaan Jepun.

ARTIKEL YANG SAMA