Joker masih b...

Joker masih belum puas

pg23_151114_b

LONDON, 13 Nov (Reuters) – Dengan tiga dari empat gelaran grand slam dan enam rekod Masters Series dijuarai dalam setahun dominasinya, Novak Djokovic (gambar) mungkin dimaafkan kerana menggunakan ATP Tour Finals di London, begitu juga mendapatkan pusingan penghormatan itu.

Keinginan pemain nombor satu dunia itu berusia 28 tahun itu bagi meninggalkan kesan ke atas semua pesaingnya adalah tidak pernah cukup.

Djokovic dari Serbia akan bermula sebagai pilihan untuk memenangi gelaran keempat berturut-turut pada penghujung tahun, setelah memenangi 14 pertandingan berturut-turut di tempat Thames di mana tahun lepas berakhir dengan gaya anti kemuncak ketika Roger Federer menarik diri daripada persaingan mereka kerana mengalami kecederaan belakang.

Jumlah Djokovic yang dihimpunkan tahun ini mengatasi walaupun penguasaannya dalam kempen 2011 apabila dia juga memenangi tiga pertandingan.

Dia akan tiba dengan rekod 78-5 menang/kalah dan di atas 22 kemenangan berturut-turut, yang kembali kepada kekalahannya kepada Federer dalam persaingan akhir Cincinnati pada Ogos lalu.

Dia telah menguasai rangking nombor satu sejak Julai 2014 dan akan menamatkan tahun di kedudukan itu untuk kali keempat — sama seperti John McEnroe dan Ivan Lendl.

“Dari segi grand slam, ini adalah musim yang lebih baik berbanding 2011,” kata Djokovic yang memenangi kesemua empat tetapi bagi Stanislas Wawrinka dalam Terbuka Perancis, dalam satu temu bual bersama Sport Magazine.

“Ia adalah mengenai perasaan keseluruhan permainan saya — cara saya beraksi dan cara saya merasakan di atas gelanggang. Saya adalah pemain yang lebih lengkap dari fizikal, secara teknikal saya meningkat sejak 2011, dan secara mental saya lebih stabil.”

Apa yang membimbangkan, tidak seorang pun mempunyai bayangan bagaimana untuk menghentikannya.

Pemain nombor dua dunia, Andy Murray, yang menguasai Tour Finals di tempat sendiri dengan cuba memenangi Piala Davis bagi Britain buat kali pertama sejak 1936 seminggu selepas, tewas 10 dari 11 pertandingan menentang Djokovic.

Murray gagal untuk selamat dari peringkat round-robin pada tahun lepas apabila diketepikan oleh Federer.

Sejak tewas kepada Djokovic dalam Paris Master minggu lalu dia telah mengadakan latihan terutamanya di gelanggang tanah liat untuk tugasan Piala Davis di Ghent.

ARTIKEL YANG SAMA