Jokowi umum k...

Jokowi umum kabinet baru

JAKARTA, Indonesia, 27 Julai – Presiden Indonesia, Joko ‘Jokowi’ Widodo mengumumkan kabinet baru hari ini yang meletakkan jeneral bersara yang berhubung dengan penderaan hak asasi kemanusiaan dalam mengetuai keselamatan dan mengembalikan seorang reformis terkenal ke kementerian kewangan.

Jokowi berkata bahawa Sri Mulyani Indrawati, yang menjadi menteri kewangan dari 2005-2010, kembali kepada peranan dari kedudukannya sekarang sebagai pengarah urusan di Bank Dunia. Dalam kendalian pertamanya sebagai menteri kewangan, dia menerima pujian kerana membaik pulih jabatan percukaian yang korup dan membawa ekonomi melalui krisis kewangan global pada 2008.

Pelantikan itu adalah satu langkah bijak Jokowi dan usahanya untuk menyegarkan kembali ekonomi tetapi dibayangi dengan tokoh tentera yang kontroversi yang juga menyertai kabinet itu.

Wiranto, ketua tentera Indonesia pada 1999 apabila ia melakukan kekejaman di Timur Timor selepas mengundi bagi kemerdekaan, dinamakan menteri bagi hal ehwal keselamatan, politik dan perundangan. Wiranto dan anggota tentera lain disabitkan bersalah bagi jenayah ke atas kemanusiaan pada 2003 oleh tribunal PBB tetapi pengganti kerajaan Indonesia mengabaikan perkara ini.

Ketika majlis pelantikan ahli-ahli kabinet baru Indonesia yang diadakan di Istana Negara di Jakarta. – AP
Ketika majlis pelantikan ahli-ahli kabinet baru Indonesia yang diadakan di Istana Negara di Jakarta. – AP

Andreas Harsono, penyelidik Indonesia di Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan, berkata kemasukan Wiranto dalam kabinet menunjukkan tindak balas konservatif ke atas usaha Jokowi untuk menangani rekod hambar hak asasi kemanusiaan Indonesia, termasuk penyeksaan di Papua yang memiliki pergerakan pemisah yang lama berlaku, begitu juga dengan penyiasatan pembunuhan besar-besaran tentera anti komunis pada 1965.

“Wiranto memiliki banyak bagasi,” kata Harsono. “Saya berasa ia adalah kekecewaan bagi Jokowi dan hak asasi kemanusiaan.”

Wiranto menggantikan Luhut Pandjaitan, sekutu rapat Jokowi, yang mana walaupun bekas jeneral membuka simposium awal tahun ini terhadap kekejaman 1965 yang mana para sejarawan menganggarkan setengah juta orang dibunuh. Dia diarahkan oleh Jokowi untuk menyiasat perkuburan besar-besaran yang dikatakan oleh mereka yang selamat berselerak di seluruh Indonesia.

Pandjaitan menjadi ketua menteri bagi isu maritim pada ketika apabila negara-negara Asia Tenggara berbalah bersama China terhadap hasrat wilayahnya di Laut China Selatan. – AP