Jong-Un angga...

Jong-Un anggap ujian peluru berpandu satu kejayaan

SEOUL, 25 Ogos – Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un mengisytiharkan ujian peluru berpandu yang dilancarkan daripada kapal selam sebagai ‘kejayaan besar’, kata media negeri hari ini, tatkala PBB menimbang satu kecaman pelancaran yang nampaknya memajukan keupayaan serangan nuklear Pyongyang.

AS dan Pasifik kini ‘dalam sasaran serangan’ daripada tentera Utara, agensi berita KCNA melaporkan Kim sebagai berkata selepas pelancaran semalam.

Peluru berpandu itu ditembak daripada sebuah kapal selam yang tenggelam di luar pelabuhan timur laut Sinpo semalam, menurut tentera Korea Selatan. Ia terbang 500 kilometer ke arah Jepun, jauh melebihi mana-mana ujian pelancaran daripada kapal selam sebelumnya.

Majlis Keselamatan PBB bertemu selama dua jam semalam untuk membincang tindakan provokatif terbaru Korea Utara dan bersetuju untuk menimbang mengeluarkan satu kenyataan mengecam pelancaran itu.

Bagaimanapun, diplomat menjangkakan tawar-menawar selanjutnya dengan China, sekutu utama Pyongyang, mengenai perkataan.

Pada awal bulan ini, Korea Utara menembak peluru berpandu balistik pada perairan yang dikawal oleh Jepun untuk kali pertama, sekali gus menerima respon marah daripada Tokyo.

Namun Majlis Keselamatan gagal mengecam tindakan itu selepas China berusaha memasukkan bahasa dalam satu kenyataan yang menentang sistem pertahanan peluru berpandu THAAD yang dirancang dihantar oleh Amerika Syarikat di Korea Selatan.

Kim berkata pelancaran terbaru membuktikan Utara telah menyertai “barisan kuasa tentera yang dilengkapi sepenuhnya dengan keupayaan serangan nuklear.”

KCTV di Pyongyang menyiar gambar yang diambil daripada sudut kamera berlainan, menunjukkan peluru berpandu meluncur naik dari bawah permukaan air, menyala dan meluru hampir menegak ke udara. – AFP