Jordan, Lubnan cuba kekalkan gencatan senjata Syria

AMMAN, Jordan, 15 Feb – Jordan dan Lubnan, kelmarin, menegaskan perlunya untuk membina dalam usaha-usaha antarabangsa, bagi mengekalkan gencatan senjata di Syria.

Pada mesyuarat di Amman di antara Raja Abdullah II dari Jordan dan Presiden Lubnan, Michel Aoun, kedua-dua pemimpin melihat pada impak menghoskan sejumlah besar pelarian Syria di kedua-dua negara.

Dalam bidang keganasan, kedua-dua negara menekan akan keperluan untuk mempergiatkan usaha-usaha di peringkat serantau dan antarabangsa untuk memerangi kumpulan-kumpulan radikal.

Dalam hal ini, kedua-dua pemimpin meminta bagi lebih banyak tindakan Arab, untuk menangani sebab-sebab kebimbangan dunia Arab.

Menekankan kepentingan Sidang Kemuncak Arab yang bakal tiba, mereka menyatakan akan perlunya bagi menyatukan usaha-usaha Arab dan menggalakkan penyelarasan bagi menangani cabaran-cabaran bersama. Presiden Lubnan menyuarakan sokongan buat peranan Jordan dalam mencapai keamanan di Timur Tengah dan memuji usaha-usaha Jordan dalam memerangi keganasan dan menyediakan bantuan kemanusiaan buat para pelarian. – NNN

Michel Aoun (kiri) bersama Raja Abdullah II. – AFP
Michel Aoun (kiri) bersama Raja Abdullah II. – AFP