Jordan: Serbu...

Jordan: Serbuan di sempadan Syria tumpas serangan IS

AMMAN, 2 Mac (AFP) – Jordan mengatakan hari ini bahawa satu serbuan berhampiran sempadannya dengan Syria telah membunuh tujuh kumpulan jihad yang disyaki juga telah menggagalkan serangan yang dirancang oleh kumpulan Islamic State (IS) di kerajaan itu.

IS telah merancang ‘serangan ke atas orang awam dan tapak tentera untuk menyahstabilkan keselamatan negara,” menurut perkhidmatan perisikan Jordan dalam satu kenyataan.

Seorang pegawai dalam pasukan keselamatan juga terbunuh dalam serbuan di sebuah bangunan di Irbid, 80km utara Amman, yang mencetuskan pertempuran selama beberapa jam sehingga subuh hari ini, menurut para pegawai.

“Para pengganas enggan untuk menyerah kalah dan meletakkan tentangan kuat menggunakan senjata automatik,” menurut kenyataan, menambah bahawa kumpulan jihad yang maut sedang memakai jaket bunuh diri.

Seramai tiga belas orang berkaitan dengan sel itu ditangkap dan senjata automatik serta bahan letupan telah dirampas, tambahnya.

Irbid hanya beberapa kilometer dari sempadan Syria yang mana pasukan keselamatan Jordan sering menahan pengedar dadah dan kumpulan jihad yang cuba untuk menyertai kumpulan pelampau di Syria.

ARTIKEL YANG SAMA