Jordan tandat...

Jordan tandatangani pelaburan AIIB

AMMAN, 30 Jun (Agensi) – Menteri Perancangan dan kerjasama antarabangsa, Imad Fakhoury, kelmarin menandatangani perjanjian untuk menubuhkan Pelaburan Perbankan Infrastruktur Asia (AIIB) di Beijing sebagai ahli pengasas bersama-sama 57 negara.

Perjanjian tersebut dianggap sebagai dokumen rasmi dan rujukan untuk mengelola kerja bank berkenaan, termasuk artikel mengenai objektif bank, skop kerja, syarat keahlian dan pengagihan modal kepada negara-negara ahli.

Dalam satu keterangan, Fakhoury berkata: “Penubuhan bank berkenaan adalah untuk membekalkan kewangan untuk projek pelaburan dalam infrastruktur dan sektor produktif, seperti tenaga, elektrik , air, pengangkutan dan komunikasi di Asia.”

Dia menambah Jordan berminat untuk mempromosikan ekonomi dan pembangunan sosial dan memenuhi keperluan rantau Asia melalui pengukuhan kerjasama dan integriti antara negara-negara di rantau tersebut.

Menteri itu kemudian menambah bahawa kerajaan berharap bank berkenaan akan bertindak sebagai batu loncatan untuk kerjasama antara sektor awam dan swasta dengan membekalkan alat pembiayaan di institusi pembiayaan yang lain.

Setiap ahli AIIB akan menerima saham mengundi dalam barisan dengan sumbangan kepada modal yang dirancang sebanyak AS$100 bilion, di bawah struktur dicadangkan.

Sebagai penyumbang terbesar, Beijing akan menerima 26 peratus undian, dengan India di tempat kedua dengan 7.5 peratus dan Rusia ketiga dengan 5.9 peratus.

ARTIKEL YANG SAMA