Jordan teruskan program nuklear bagi jana tenaga elektrik

AMMAN, 11 Okt – Jordan berkata hari ini ia akan meneruskan program nuklearnya untuk menjana tenaga elektrik, kata agensi berita Petra yang dikendalikan oleh kerajaan.

Mengulas dalam forum Arab ke atas penjanaan elektrik dan penyahgaraman air menerusi tenaga nuklear, pengerusi Suruhanjaya Tenaga Atom Jordan, Khaled Toukan, berkata Jordan telah membuat beberapa langkah dalam bidang tenaga nuklear dan melancarkan pusat penyelidikan nuklear untuk membantu melatih jurutera Jordan dan pakar dalam bidang.

Toukan berkata bahawa cabaran dalam bidang air dan tenaga mempunyai kesan langsung terhadap pertumbuhan ekonomi.

Beliau menegaskan bahawa tenaga nuklear adalah kunci dalam menangani cabaran dalam bidang ini untuk mengatasi kekurangan sumber tenaga dan air. Awal tahun 2017, Jordan dan Rusia telah melancarkan tender untuk menarik tawaran untuk membekalkan turbin dan sistem elektrik untuk kilang kuasa nuklear pertama kerajaan.

Jordan dan Rusia akan memperoleh AS$1.5 bilion untuk membina kilang itu, yang dianggarkan bernilai 10 bilion dolar. Selebihnya akan dibiayai oleh bank dan dana.

Pada bulan Mac 2015, Jordan menandatangani perjanjian antara kerajaan dengan Rusia untuk membina dan mengendalikan loji kuasa nuklear. Rusia akan memiliki 49 peratus daripada projek itu.

Reaktor pertama dijangka beroperasi pada tahun 2025.

Jordan yang kekurangan sumber tenaga mengimport kira-kira 97 peratus keperluan tenaga mereka setiap tahun.

Pakar pada majlis itu menegaskan kepentingan tenaga nuklear di dunia Arab dan menyeru peningkatan latihan sumber manusia di lapangan.

Mereka menambah bahawa tenaga nuklear juga penting untuk menyumbang kepada pembangunan negara-negara Arab dan menyokong ekonomi mereka. – Xinhua