Jualan AS pal...

Jualan AS paling pantas sejak 2005

CHICAGO, 4 Jun (AFP) – Jualan kenderaan Amerika Syarikat mencatatkan peningkatan pada Mei kepada rekod pergerakan paling pantas sejak 2005 tatkala kredit mudah dan harga minyak rendah menarik para pembeli ke bilik pameran, data industri menunjukkan semalam.

Jumlah jualan industri meningkat 1.6 peratus berbanding dengan Mei 2014 sementara jualan dengan pergerakan paling pantas berlaku ketika kadar disesuaikan, dengan kadar tahunan 17.9 juta kenderaan, menurut Autodata.

Peningkatan tinggi itu berbanding 16.5 juta pada April dan kadar tertinggi sejak insentif penentuan harga kakitangan di Detroit Three melonjakkan kepantasan pada 20.1 juta pada Julai 2005.

Sementara jualan pantas agak terjejas oleh keanehan kalendar – terdapat lima hujung minggu sepanjang bulan Mei bersama-sama dengan cuti umum Hari Memorial – para penganalisis berkata ia kekal merupakan berita baik bagi para pengeluar kenderaan dan ekonomi keseluruhannya.

“Ini mengilustrasikan garis bawah pengukuhan bagi industri kita,” ahli ekonomi Ford, Yong Yang berkata pada persidangan atas talian.

“Tatkala keadaan ekonomi terus mencatatkan penambahbaikan sepanjang 2015, kami menjangka persembahan industri ini yang kukuh akan bertambah mantap lagi,” tegasnya.

ARTIKEL YANG SAMA