Jualan kereta...

Jualan kereta asing meningkat

SEOUL, Korea Selatan, 6 Julai (Agensi) – Jualan kereta asing mewah di Korea Selatan mencatatkan rekod bulanan tertinggi bulan lepas walaupun berdepan dengan wabak Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) yang melemahkan penggunaan sektor swasta, menurut data industri yang ditunjukkan hari ini.

Pembuat kereta luar negara menjual gabungan 24,275 kenderaan di sini pada bulan Jun, naik 32 peratus daripada bulan sebelumnya, menurut Persekutuan pengimport dan pengedar Automobil Korea (KAIDA).

Jualan pada bulan Jun menduduki 24,000 unit buat pertama kali sejak 1987 apabila negara tersebut mula mengimport kenderaan asing. Dari tahun sebelumnya, jualan bulanan melonjak 36.4 peratus.

Bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, jualan kereta asing berjumlah 119,832 unit, naik 27.1 peratus daripada jangka waktu sama tahun lepas. Ia menyumbang 16.57 peratus jumlah keseluruhan saham pasaran automobil, menandakan tertinggi dalam sejarah.

Angka yang meyakinkan pada bulan Jun datang walaupun permintaan dalam negeri yang lesu disebabkan oleh wabak MERS mendorong pengguna untuk menahan diri daripada sebarang hiburan dan perbelanjaan wang.

Volskwagen Tiguan yang paling laris dijual di pasaran kereta mewah Korea.
Volskwagen Tiguan yang paling laris dijual di pasaran kereta mewah Korea.

Pembuat kereta Jerman BMW berada di ranking teratas dalam jenama jualan terbaik, dengan 5,744 kenderaan dijual di sini pada Jun. Ia menandakan pertama kali pembuat kereta asing dijual melebihi 5,000 unit di negara tersebut.

Angka tersebut diikuti dengan Volkswagen dengan 4,321 unit dijual di sini dan Mercedes Benz dengan 4,196 unit. Audi di kedudukan keempat dengan 2,150 jualan, dan Ford dengan 1,120 jualan.

Volkswagen Tiguan 2.0 TDI Bluemotion adalah model yang paling popular dengan 1,062 unit dijual, mengalahkan jenama syarikat sama Golf 2.0 TDI yang terjual 1,006 unit. Model BMW 520d di tangga ketiga dengan jualan 863 unit.

Kereta Eropah adalah yang paling popular, dengan 19,863 kenderaan dijual bulan lepas. Jumlah tersebut menyumbang 81.8 peratus keseluruhan, diikuti saham pasaran jenama jepun dengan 10.8 peratus dan model Amerika Syarikat (AS) dengan 7.4 peratus.